Прочитај ми чланак

Додик: Спреман сам да уложим своје животне идеје у независност РС

0

milorad-dodik-pressrs-ba

Бањалука — Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће период до 2018. године бити кључан за статус РС.

Додик је навео и да му је жао што је опозиција прихватила менторство одређених међународних фактора.

Додик је оценио да је опозиција пристала да промовише „једну сасвим другу политичку причу која се искључиво може третирати као пробосанска“.

„Избори у октобру ће бити засновани на причи о пробосански и просрпски оријентисаним политичким партијама, односно опозиционим партијама које мисле да граде БиХ и нама који мислимо да треба истрајати на концепту јачања аутономије Српске до њене независности“, рекао је Додик новинарима.

Према његовим речима, грађани ће имати прилику да бирају један од два понуђена концепта – или додатно јачање РС и грађење новог степеника ка њеној независности, или трансферисање моћи ка институцијама БиХ и разграђивање Српске.

„Спреман сам да уложим и све своје преостале животне идеје у независност Српске, јер је то моја политичка прича. Ако то народу не ваља нека бирају друге, само што овог пута неће моћи да се кају“, поручио је он.

Додик је најавио и да ће на време саопштити кандидате позиције за члана Председништва БиХ из РС и поновио да је он кандидат СНСД, странке на чијем је челу, за председника Српске.

Он је коментарисао и потврђивање оптужнице против директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Горана Зупца, као политички обрачун са српским кадровима.

Оптужницу је 5. јуна подигло Тужилаштво БиХ јер се Зубац, како се у њој наводи, током протеста у Федерацији БиХ 7. фебруара оглушио на захтеве за помоћ у заштити зграде Председништва БиХ, па је одбио да ангажује специјалну јединицу СИПА.

„Оптужница представља политички обрачун оних који желе путем тужилаштва и судова да граде БиХ, а то је неприхватљиво и недопустиво. Општа атмосфера у тужилаштвима је – процесуирајте, па нека се провуче човек 2-3 године кроз судове, то што нико неће успети да докаже кривицу или га неће осудити, није битно, важно је да упропастите неког“, оценио је Додик, а преносе бањалучки медији.

(Танјуг)