Прочитај ми чланак

Додик: „Правим државу!“ – водитељ: „Неће моћи без рата!“ (ВИДЕО)

0

Председник Републике Српске Милорад Додик гостовао је синоћ у Централном дневнику код Сенада Хаџифејзовића на „Face TV“ у којем је истакао да он прави државу, а овај му одговорио да то није могуће без рата.

dodik_u_emisiji_jutjub

Хаџифејзовић је на почетку гостовања подсетио Додика да је читава драма у вези са рефрендумом почела управо у Централном дневнику када га је директно питао зашто не распише тај референдум.

– Референдум је био рационалан след догађаја на лошу политику Бакира Изетбеговића, који је умислио да може да моделира путем странаца, сада путем судова које контролира, стварност у Републици Српској – рекао је Додик и додао:

– Без обзира на његову вољу довео је у питање институционални капацитет тих институција на нивоу Босне и Херцеговине, играјући се политички с њима, употребљавајући их за политичке обрачуне, злоупотребу Уставног суда где седе његови ранији потпредседници. Почео је да дели лекције читавом народу, референдум је реакција на то.

На питање Хаџифејзовића да ли му је циљ одвајање РС-а од државе БиХ, Додик одговара:

– БиХ је државна заједница два ентитета, у том погледу поштујем Устав. Ја сам против оне БиХ какву граде странци, за ону сам коју ми можемо договорити. Нисам ни против Суда и Тужилаштва БиХ, али оно што сад имамо, на овај начин, није Суд и Тужилаштво. Мислим да је могуће одвојити РС, то је за Бошњаке најбоље. Да се фино разиђемо и направимо фине комшијске односе. БиХ је подељена – каже Додик.

На констатацију водитеља да то што прича није могуће без рата, Додик тврди да јесте.

– Може то мирним путем, без рата. Шта ви имате од тога што не дате да се одвојимо?! Ово није заједничка држава, сви смо њени заробљеници и БиХ ништа не вреди. То што политичко Сарајево хоће да наметне мајоризацију и Босну коју они мисле да треба да буде, ја ћу учинити све да не буде те Босне. Босна по Уставу може, али са одређеним модификацијама – поручио је Додик.

Додик је за крај поручио да му је излазна стратегија формирање невладине организације која ће се борити против насиља у БиХ:

– И бићу у томе веома успешан, видећете!

Погледајте гостовање председника Републике Српске: