Прочитај ми чланак

Додик: Москва снажно уз Српску

0

Dodik4798963_orig(Новости)
Бањалука – Република Српска заузима значајно место у пословним и политичким плановима Русије, а то потврђују аранжмани са Збербанком и „Зарубежњефтом“, као и са руским државним компанијама.

Овим речима председник Српске Милорад Додик сумирао је резултате вишедневне посете Русији, где је учествовао на Светском економском форуму.

Додик је рекао да је у Русији разговарао са представницима „Зарубежњефта“ и генералним менаџером Збербанке о могућој подршци ове банке привреди локалних заједница у Српској.

Он је нагласио да је Збербанка, као једна од највећих светских банака, препознала напоре „Зарубежњефта“ у даљој реконструкцији домаће рафинерије нафте.

Председник Републике је додао да је у разговору са представницима „Гаспрома“ потврдио опредељење Српске за изградњу крака гасовода „Јужни ток“ и електрана на гас.

– То је била прилика и да се сретнем са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим и разговарам о билатералним односима Српске и Руске Федерације, као и потреби да се ти договори интензивирају – рекао је Додик.

Додик је навео да му је током боравка у Русији министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак указао на одређени замор европских министара у вези са ситуацијом у БиХ, док је у разговору са бившим премијером Израела Ехудом Бараком констатована добра сарадња Српске са овом земљом.

– У разговору са хрватским министром привреде Иваном Врдољаком дотакли смо се изградње хидроелектране „Плат два“ и моста на Сави код Градишке – рекао је Додик.

МЛАДИ СУ ПОНОС И БУДУЋНОСТ

ПРЕДСЕДНИК Српске Милорад Додик уручио је у уторак по 1.000 марака за 104 ученика генерације средњих школа у РС, поручивши да су они понос и будућност Српске. Додик је на пријему за ученике генерације рекао да су они најбоље што Српска има и доказ да Српска има смисла, те им поручио да никада не смеју заборавити где су рођени и где припадају. – Овом симболичном сумом желимо да вас наградимо и охрабримо на наставите да будете најбољи у наставку школовања и свом професионалном занимању – истакао је Додик. – Будућност Српске зависи искључиво од ваше воље да она постоји и та воља никада не сме да престане.