Прочитај ми чланак

Додик: Добио сам позив тужилаштва, али не идем у Сарајево

0

Председник Републике Српске Милорад Додик потврдио је данас да је добио позив за саслушање у Тужилаштву БиХ због одржавања референдума о Дану републике, који је претходно забранио Уставни суд БиХ

© Tanjug/ Раде Прелић

© Tanjug/ Раде Прелић

Председник Републике Српске Милорад Додик потврдио је данас да је добио позив за саслушање у Тужилаштву БиХ због одржавања референдума о Дану републике, који је претходно забранио Уставни суд БиХ. Додик је новинарима на Палама рекао да ће се одазвати позиву Тужилаштва и да је спреман дати изјаву, али не у Сарајеву, већ у некој од институција РС.

Он је оценио да је правосуђе у БиХ под утицајем политике, пре свега Странке демократске акције (СДА) о чему, како је рекао, сведочи и суспензија главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

„Сада странци наравно ћуте, сад им и није стало до правосуђа, када се у њега уплете политика, али у сваком случају то је њихова ствар“, рекао је Додик.

Тужилаштво БиХ је за 3. октобар упутило позив са саслушање председнику РС Милораду Додику у својству осумњиченог због организовања референдума и поред одлуке Уставног суда БиХ од 17. септембра да забрани одржавање рефереднума.

По Кривичном закону БиХ неизвршавање одлука Уставног суда БиХ је кривично дело и онима који не изврше одлуке овог суда прети затворска казна до пет година.

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савета БиХ (ВСТС) данас је суспендовала Горана Салиховића са позиције главног државног тужиоца, до окончања дисциплинског поступка који се води против њега због медијских навода да је посредством других особа затворио више истрага против председника РС Милорада Додика, које се односе на организовани криминал и корупцију.

Сам Салиховић је последњих дана у медијима износио тврдње да је дисциплинска тужба против њега поднета након што је упутио позив за саслушање председника РС Милорада Додика у случају референдум.