Прочитај ми чланак

Додик: БиХ готово немогућа земља

0

BiHhgg

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је јасно да је БиХ нефункционална и „готово немогућа земља“ .

Он је додао да такво јасно уверење постоји и у међународној заједници

„Зато она (међународна заједница), и поред све војне, финансијске и обавештајне присутности у БиХ, више није тако активна. Схватили су да се ради о узалудном послу – оживљавање мртваца који се зове Босна и Херцеговина“, рекао је Додик за Данас.

Додик је оценио да би најбоље решење за БиХ било да се формира конфедерација, јер би свако био на своме, а опет би се сачувао неки оквир.

„БиХ не може да преживи, јер је она паћеничко место за све и, уколико тај простор у било ком геополитичком смислу може да опстане, онда може да опстане само као конфедерација. Или чак и као унија добровољно удружених држава на њеном простору, од којих је једна Република Српска“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли БиХ прети украјински сценарио, Додик је рекао да сматра да су недавни немири били последњи покушај одређене групе у међународној заједници да моделира ситуацију сличну оној у Алжиру, Либији, Сирији, Тунису и Украјини.

„Циљ је био да се почетно социјално незадовољство брзо каналише у неке политичке захтеве. Све то се могло видети у Федерацији ових дана, где је у почетку на улицама свакако било социјално угрожених људи, али чије је незадовољство искористио такозвани невладин сектор, кога плаћају стране земље, да би у земљи направио хаос“, рекао је он.

Додик је рекао да још није размишљао да ли ће некој од политичких партија у Србији дати подршку пред мартовске парламентарне изборе и додао да је резултат изборног процеса у Србији потпуно известан јер се, према свим анкетама, очекује неприкосновена победа странке Александра Вучића.

„Вучић и његова партија имају несумњиво велику подршку и мој сусрет са било ким не може да угрози његову недвосмислену и неупитну победу на тим изборима. Уосталом, ја сам веома задовољан сарадњом и контактима које имам с Вучићем и то ћемо наставити“, рекао је председник Републике Српске.

(Б92)