Прочитај ми чланак

Добро дошли у Вучићев имагинаријум где роботи носе разна чуда по Београду на води

0

Вештачка интелигенција ускоро ће преузети примат у многим областима, а чини се да представници власти и добар део чланства Српске напредне странке управо на то и рачуна. Таман кад смо заборавили на пропалу трампу са Кинезима, где смо ми требали да ми уваљамо пилеће ногице и свињске папке, а да заузврат добијемо летеће аутомобиле, дошла је најава председника Србије да ће роботи разносити "разна чуда по Београду на води".

Добро дошли у Вучићев имагинаријум, где роботи носе ствари по Београду на води, а возила без возача круже улицама као да су у неком СФ филму. Ако је веровати председнику, престоница Србије ће за два месеца попримити обирсе града из филма „Бладе руннер“. Бићемо први у Европи који ће кренути путем иновација.

„Ми ћемо за неких месец и по, два месеца, имати прве роботе који ће људима разносити разна чуда људима по кућама у Београду на води. Имаћемо возила без возача и то сад имају Америка и Кина и верујем да ћемо ми бити први у Европи. Људи који су дошли у Београд су једни од највећих стручњака из Русије и Украјине“, рекао је Вучић.

Ако председник говори истину (а зашто би лагао у овом случају), онда ћемо за два месеца посматрати како се људи како тискају у Београду на води како би дошли до свог робота, али познавајући напредњаке и њихове иновативне способности, сасвим сигурно да се они неће на томе задржати. Од 2012. године па до данас, непотизам и корупција достигли су историјски максимум, избори су до те мере усавршени да ни не постоји неизвесност од њиховог исхода, а добар део медија поодавно је прихватио концепт вештачке (напредњачке) интелигенције у свом раду.

И зато, ако се испуне предвиђања председника Србије (а што не би и зашто би лагао у овом случају?), нема сумње да је концепт по ком роботи разносе „разне ствари по кућама“ бити само први корак и да ће се веома брзо напредњачка интелигенција досетити концпета у ком роботи воде људе из кућа на гласачка места уместо Зеља, Веља и других истакнутих активиста. Тако ће радно место „батинаш“ вероватно бити прво које ће страдати по увођењу робота у свакоденевицу грађана Србије.