Прочитај ми чланак

Ђорђевић о плану за оставку Вучића и дијалогу опозиције

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић јутрос је у ауторском тексту за лист „Данас“ објаснио платформу тог покрета за промене у Србији, која је представљена прошле недеље, за време његове посете Москви.

Он је поновио да у Србији „не може бити слободних избора све док је Александар Вучић на власти“, те истакао да се план заснива на Вучићевој оставци, те преузимању места председника Републике од стране председника парламента Ивице Дачића.


„То је у потпуности у складу са Уставом Србије. Дачић на месту председника и прелазна влада која би била формирана, имали би задатак да деполитизују институције, ослободе медије и поново организују демократске изборе, прве од 2012. године“, објашњава Ђорђевић.

Према његовим речима, у прелазном периоду био би изабран и специјални тужилац за политичке злочине, по угледу на Северну Македонију након смене Николе Груевског.

Ђорђевић је критиковао опозицију која наде и даље полаже у „пропали дијалог о изборним условима са СНС“. „Уздали су се у европарламентарце, од којих нису добили ништа. Уздали су се у СНС, од којег
су добили мрвице са стола. Сада траже било какав уступак да би оправдали излазак на изборе
и јурњаву за цензусом“, пише лидер покрета Ослобођење.

Према његовим речима, покрет Ослобођење се не бори за изборне услове, већ за „смену Вучића и ослобођење Србије“.

„Ми сматрамо да ненасилна грађанска непослушност треба да има за циљ смену власти, а не минуте на јавном сервису“, каже Ђорђевић.

Он је притом позвао опозицију „да коначно пређе на праву страну“ и напусти сваку причу о „лажним и намештеним изборима“.