Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Мешањем у избор патријарха, Вучић прави раскол у СПЦ

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се саопштењем пред почетак сабора Српске православне цркве на коме ће бити изабран нови патријарх, а поводом све гласнијих спекулација о политичким мешањима у процес избора.

Ђорђевић, који важи за човека у добрим односима са бројним епископима СПЦ, рекао је да одлука да се сабор одржи у крипти Храма светог Саве изазива сумњу, будући да ће то бити први пут да се одржава ван Патријаршије.

Foto YT

„У Патријаршији има сасвим довољно простора да се организује скуп на коме ће учествовати око четрдесет епископа, чак и са поштовањем свих епидемиолошких мера. Ради се о нечему много злокобнијем – намери да се прати и контролише процес избора“, указао је он.

Председник Ослобођења је објаснио да је крипта Храма у потпуности покривена камерама и да то отвара могућност притиска на владике, што би, према његовим речима, „нарушило интегритет избора и урушило независност Српске православне цркве“, мада, како додаје „постоје индиције да се притисци на владике од стране режима врше већ месецима – прво од стране Николе Селаковића као изасланика власти, а затим и од Вучића лично“.

„Сви знамо да се режим увелико меша у процес и да има своје нескривене фаворите за које лобира и притиска остале владике. За време најгорег комунзима, СПЦ је очекивала овакве притиске, стога је и донето правило да епископи бирају три кандидата, између којих се затим патријарх извлачи жребом“, каже Ђорђевић и додаје:

„Вучић сада покушава да буде гори од комуниста, тако што ће покушати притиском да испослује да сва три кандидата буду наклоњена режиму“.

„Јасно је да је Вучићу потребан патријарх који ће ћутaти на долазећи споразум Србије и тзв. Косова, којег нема без подршке цркве. Режиму се све коцкице слажу за тај потез: имају западну подршку, једнопартијски парламент, расцепкану опозицију, прорежимску десницу под контролом, ућуткане медије, САНУ чији председник подржава споразум. Још само цркву да узму под шапу и моћи ће да изведу ту велеиздају“, оптужује Ђорђевић.

Лидер покрета Ослобођење је подсетио да се СПЦ на последња три сабора успротивила било какво споразуму Србије и Косова. Тај чврст став је, према његовим речима, промовисао митрополит Амфилохије, а подржавао патријарх Иринеј.

„Сада када њих више нема, Вучић је уочио прилику да окупира цркву преко себи лојалних владика и тако направи политички раскол“, истиче Ђорђевић и додаје да „сви знамо које владике су у питању, јер су се претходних месеци више пута оглашавали у одбрану власти“, каже Ђорђевић.
Он је додао и да Вучић у СПЦ покушава да спроведе наставак обрачуна са наслеђем покојног митрополита Амфилохија, који је представљао „дух цркве која се не покорава силницима овог света“.