Прочитај ми чланак

Ђорђевић из Москве: Имам добру вест за Србију и лошу за издајника Вучића!

0

Млађан Ђорђевић, лидер покрета Ослобођење, српској јавности je најавио шта ће се догодити на предстојећем сусрету Александра Вучића и Владимира Путина.

– Данас из Москве шаљем добре вести за Србију: цена гаса ће бити најповољнија. Шаљем и лоше вести за издајника Вучића: Русија чврсто стоји уз Резолуцију 1244, подржава Републику Српску и враћање изворном Дејтону и зна за све његове дилове у тројном пакту с Ескобаром и Шмитом – поручио је Ђорђевић.
 

 

У исто време, за националну руску агенцију „Регнум“ говорио је наш познати политички аналитичар и професор међународног права на Правном факултету Универзитета у Косовској Митровици др Дејан Мировић, који је изјавио да је мало вероватно да ће  Александар Вучић допутовати у Сочи 25. новембра да се састане са руским председником Владимиром Путином само да би разговарали о цени гаса.

„Не разумем зашто би се одлучивало на тако дуг пут само да би се разговарало о питањима која би подједнако могла да реше енергетски ресори две земље. Зато сам сигуран да ће се разговарати о важним политичким питањима и да ће сваку реч која буде изговорена у резиденцији председника Русије у Сочију Вучић пренети својим западним спонзорима“, сматра Мировић.

Штавише, с обзиром на то да ће Вучић после разговора у Москви учествовати на Самиту о демократији, који организује председник САД Џо Бајден, приметио је експерт.

Мировић није искључио да је за председника Србије предстојећа посета Русији важна и са становишта предизборне кампање, јер ће на пролеће 2022. године у Србији бити одржани председнички и парламентарни избори.

„Вучићев пут у Русију показује да Србија у економском смислу зависи од руског гаса и нафте, а учешће на Бајденсвој конференцији показује да у политичком смислу зависи од Сједињених Држава. То је апсурд њеног става – Србија економски зависи од руског гаса, бирачи су проруски настројени, а са друге стране, актуелна власт на челу са Вучићем води проамеричку политику. Овај апсурд је, на први поглед, тешко разумљив, али ако се обрати пажња на чињенице, видимо да Вучић доследно води прозападни курс. Можда би он одавно поступио према Русији као председник Црне Горе Мило Ђукановић, али у томе га зауставља економски интерес и сопствено бирачко тело“, закључио је Дејан Мировић.