Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Академци да кажу да ли су на страни народа или Рио Тинта и власти

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић реаговао је поводом оглашавања представника Српске академије наука и уметности (САНУ) у дневном листу Курир. Из САНУ су се огласили одговарајући на прошлонедељне Ђорђевићеве медијске наступе, у којима је критиковао скуп „Пројекат Јадар – шта је познато“, оптужујући академике да су се поставили као заштитници спорног пројекта ископавања литијума у Западној Србији, промовишући, према његовим речима, компанију Рио Тинто.

„Могуће да сам ја, као што академици кажу у свом ад хоминем нападу, површан и необавештен, али у њиховом саопштењу нисам видео ниједну реч којом би оспорили тачност мојих навода“, истакао је Ђорђевић.

Лидер Ослобођења каже да га академици такође називају и „политичким манипулатором“: „Наш покрет се не бори за власт или посланичка места, ми се боримо да сменимо ову накарадну власт. У том смислу, политички манипулатор може да буде само онај ко ћутањем на друштвене проблеме хоће да очува своје плате и привилегије у друштву“.

Он је позвао САНУ, а посебно потписане академике Владимира Стевановића, Богдана Шолају и Велимира Радмиловића, као и председника Владимира Костића, да се као представници водеће научне и културне институције у Србији јасно одреде према пројекту компаније Рио Тинто.

„Зато их питам да кажу јасно и гласно, јесу ли на страни народа Подриња и Западне Србије, који је устао да се бори за своју животну средину, за своје реке и шуме и за своје домове? Или су на страни мултинационалне компаније која доноси прљаве технологије и ове корумпиране власти, која им то омогућава?“, упитао је председник покрета Ослобођење.

Ђорђевић је подсетио да је покрет Ослобођење од почетка чврст у ставу да рудник Рио Тинто
не сме да се отвори у Србији:

„Став струке, са изузетком неколицине плаћених и гласних лобиста, је такав да би овај рудник
загадио воду и земљиште у целој Западној Србији. То је апсолутно неприхватљиво и о томе
нема расправе.“

Он је позвао академике да „устану из фотеља“ и посете Лозницу и друге општине у којима се планира ископавање литијума и да на лицу места разговарају са грађанима и еколошким активистима.

Ђорђевић је такође додао да не приличи академицима да се оглашавају у таблоидима и замолио их „да то не чине убудуће, зарад интегритета институције коју представљају“.