Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Субвенције страним фирмама треба условити минималном платом од 350 евра

0

„Стране фирме које добијају субвенције у Србији морају бити условљене минималном платом од 350 евра, каже један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас и верује да би оне на то пристале, као што су у Мађарској, али им нико то не тражи. Србија није толико сиромашна земља да плате лекара и медицинских сестара буду 4 пута мање него у Румунији“, каже Драган Ђилас за Јужне вести.

Иницијатор новог опозиционог блока Савеза за Србију, који је у петак одржао скуп у Нишу, наводи да у Србији не постоје услови за слободне изборе, али ипак није за опцију бојкота.

Wikimedia Commons

„Ја сам од оних људи који се залажу да дођемо до избора, да на изборима победимо, а онда ако неко хоће да мења изборну вољу грађана, да онда идемо на демонстрације, а не обрнуто. Овде је један дугачак пут док дођемо до тога и док народ схвати да, нажалост, имамо човека и његове сараднике који од 100 ствари које кажу, 99 су неистина“, каже Ђилас.

Одлазак младих из земље и сиромаштво су највећи проблеми, али Србија може да направи „невиђен економски помак“ за кратко време, каже Ђилас, уколико се ствари у држави „другачије посложе“.

Један од начина је да се Србија базира на енергетици и пољопривреди, наводи Ђилас, а да се субвенције дају фирмама које су стратешки потребне Србији, а не само оне које увозе сировине, склапају каблове, а извозе профит. Ипак, за све њих Ђилас би поставио услов.

„Да кажемо тим страним инвеститорима, да им дамо субвенције, сви дају…Али, не може да плата буде испод 350 евра, минимално. И верујете, сви ће то прихватити, у Мађарској је скоро дупло више од тога, у Словачкој и више. Кад би сте их тестирали, они би то прихватили“, каже Ђилас.

Додаје и да је највећи заговорник закона о пореклу имовине, каже да је СзС хетерогена коалиција, али хомогена око циљева у 30 тачака, и да би у првих годину дана после доласка на власт била успостављена техничка влада без лидера Савеза.

Напомиње и да никад не би тужио новинаре, али да уредник Информера Драган Вучићевић, кога је тужио, и телевизија Пинк – нису новинари већ пуки извршиоци ауторитарног режима.

Више о томе како до избора, већих плата, о новом економском моделу, прораму коалиције, твитеру и испадима лидера Савеза, трибини у Нишу, подршци Запада, локалним кадровима, укључивању у политику нових људи, о субвенцијама, медијској сцени и свом односу према новинарима, професионалном менаџменту у државним предузећима и сиромаштву као највећем проблему Србије, погледајте у емисији „15 минута“.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!