Прочитај ми чланак

Ђилас: Спотови против мене се праве на Андрићевом венцу, за њих задужен Ајзак Асаф

0

"Очекивао сам свашта од напредњака, можда само не оваквог интензитета. Више ме ништа не може изненадити, очигледно не постоји дно и граница коју неће прећи зарад политичких интереса. Не мислим да је овај најновији спот лични рат, јер имамо доказе да се ти спотови праве на Андрићевом венцу, у кабинету председника државе, за шта је задужен Ајзак Асаф, кога плаћају милионе евра", рекао је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас у емисији "Међу нама" говорећи о најновијем нападу који је дошао од Ане Брнабић, премијерке Србије, а која је председнику ССП још једном нацртала мету на челу.

– Нашли смо ко формално стоји иза тог спота. Наиме, када спотове политичке садржине желите да објавите на Фејсбуку, ви морате да оставите број телефона и адресу. Тај број телефона се води на особу под именом Шуки Шапиро. Он је један од људи из Асафовог тима, а који ради кампање. Морали су његов број телефона да поставе, као и адресу, која је у Барајеву. Само, не верујем да он тамо живи. Цела ова кампања је грозна, а по томе је господин Асаф и познат, пошто је сличне кампање водио и за неке друге политичаре – нагласио је Ђилас.

foto:N.S

Спот уперен против Драгана Ђиласа, а који је пласирала Ана Брнабић, други је за две недеље, па је јасно да се кампања напредњака против једног од лидера опозиције захуктала. Ђилас је направио паралелу са спотом који се вртео на Пинку, а у ком је сатанизован Оливер Ивановић.

– Први спот, потпуно исто монтиран, снимљен је и за Оливера Ивановића и пуштен је на телевизији Пинк непосредно пре него што је он убијен. Ми и дан данас не знамо ко је направио тај спот. Да ли се после свега плашим за своју безбедност? Не размишљам о томе, али сам свестан о чему се овде ради. Криве мене и многе друге личности за све лоше што се дешава. Они желе да представе да би све било боље без Драгана Ђиласа, али о безбедности стварно не размишљам. Јер, свакодневно путујем по Србији, људи из многих градова имају много више проблема од нас, суочавају се са притисцима сваког дана и они су већи хероји – рекао је Ђилас.

Председник Странке слободе и правде кратко је прокоментарисао и изјаву Оливере Зекић, која је релативизовала спот уперен против Ђиласа.

– Не мислим да је битно то што прича Оливера Зекић. Ја кажем одакле све то долази и потиче. Јасно је да није по закону да се такви спотови емитују на телевизији са националном фреквенцијом. Али, шта је њихова идеја? Да ми причамо о свему томе, а не о робовласничком односу у Зрењанину, како држава троши новац и коме све даје. Држава инвеститорима, махом из иностранства, даје субвенције од 1.400 по радном месту, док грађани морају да буду задовољни што раде за 30.000 динара месечно – рекао је Ђилас и наставио:

– И сада ми причамо о Ани Брнабић, која говори о моралу. Први спот који је објавила је лажан и сада опет треба да причам о томе. Не, нисам био градоначелник када је потписан уговор о изградњи куће „Великог брта“. Не, нису се ни о какву децу огрешили, јер тада у Пионирском граду није било деце. А зашто их није било? Зато што су тамо биле насељене избеглице из Крајине, а све захваљујући политици Милошевића и Шешеља.

А онда је Ђилас говорио о Ани Брнабић…

– Причамо о жени која се уселила у вилу Јованке Броз, у коју су уложени милиони евра, па сада прича о неком моралу. Тамо живи јер вилу Бокељка користи Вучић, а не може у вилу Мир јер тамо живи Томислав Николић. То су све крпељи, који 30 година живе на грбачи народа, никад плату нису добијали од неког свог рада. За њих је све бесплатно. Бесплатно се хране у Скупштини, бесплатно се возе службеним аутомобилима… Па онда имамо ситуацију да одећа председника државе кошта више хиљада евра, а он прича да је све из фундуса. Тај фундус не постоји, све је то његово приватно. После свега прича људима да треба да буду задовољни платом од 30.000 евра – истакао је председник Странке слободе и правде, па у даху наставио:

– Ја знам колико фирми имам, колико сам пореза платио. Покажите ви, господо, одакле вама новац? Када се смени власт, донећемо закон о лустрацији, синдикат Слога је написао Закон о раду, који је веома добра. Јуче смо читали о Закону о раду у Португалу, где ако имате дете старости до осам година, један родитељ може да ради од куће. А код нас људи добијају отказе, па слушамо приче да можемо да напредујемо са платом од 30.000 динара.

Нагласио је Ђилас колико су нелогичне изјаве државних функционера, пре свих председника Александра Вучића.

– Инфлација нам је 6,8 одсто, а не око три, како је председник синоћ рекао. Нека народ види шта може данас платом да купи, а шта је могао раније. Ми сада имамо да је уље 220 динара у продавницама, а они нам објашњавају да је то због тога што је сунцокрет поскупео у свету. Па, какве то има везе? Ми суноцкрет производимо у Србији? Иста је ситуација и са струјом.

На крају се Ђилас осврнуо на посету Вашингтону, где се састао са Габријелом Ескобаром, изаслаником САД за Западни Балкан, али и на нападе режимских таблоида, који су писали да писмо конгресмена има везе са његовом посетом Америци.

– Немамо никакве везе са писмом конгресмена, допутовали смо дан раније пре него што се оно појавило. Али, суштина је да је све истина што пише у том писму. Имате десетине текстова у западним медијима о корпуцији у Србији, Виола фон Кремон је говорила да су извештаји Вархељија нетачни. То су чињенице и нема потребе да нам било ко то из Европе и света говори, то народ види. Само, сада је то и свет видео – рекао је Ђилас и закључио:

Габријел Ескобар и Драган Ђилас ФОТО: ССП
Габријел Ескобар и Драган Ђилас ФОТО: ССП
– Ми нисмо отишли у САД да лоше причамо о својој земљи, никада то нисмо радили, нити ћемо то радити. Отишли смо да причамо шта ћемо урадити за пет месеци, пошто смо сигурни да ће на изборима доћи до промене власти. Причали смо како ћемо улагати у пољопривреду, како ћемо допринети промени ситуације у друштву. Јасно смо рекли да нећемо признати Косово. Причали смо да је сваки инвеститор у Србију добродошао, да су кинеске компаније добродошле, али да све мора да се ради путем тендера. Свесни смо да имамо велику подршку грађана, да ћемо победити и да ћемо спровести у дело све што смо обећали.