Прочитај ми чланак

Ђилас открио о чему се прича данима: Ово је анкета коју је Вучић забранио на РТС-у

0

Истраживање бирачког тела Србије за месец мај 2021. године, које је председник Странке слободе и правде (ССП), Драган Ђилас, презентова јавности Србије у вези тренутност односа грађана наше државе према политичким дешавањима и политичким актерима, преносимо у целости:

– У узорку је 48 одсто мушкараца и 52 одсто жена, шест старосних група, основно и мање образовање има 29,5 одсто људи, средњу школу 52,8, факултет, магистратуру или докторат 17,7. Србија је подељена тако да из Војводине долази 26,9 процената испитаника, из Београда 22,9, а из централне Србије 50,2.

Када питате грађане која су то три највећа проблема, они су истакли: здравство 29 одсто, криминал и корупција 24,3, испод су социјална заштита, екологија, правосуђе, исељавање… Наравно, прво избацимо незапосленост, економију и плате.

А кад их питамо да кажу само један, који је то највећи проблем, добијамо одговор: здравство 22,8 одсто, социјална заштита управо због губитка посла 10,6, криминал и корупција 9,3, а испод су образовање, екологија и исељавање људи из Србије.

Много их брине загађење, скоро 90 одсто људи каже да их то брине, да не зна само 2,4, а да их уопште не брине око 8 процента људи.

Рекао сам и увек то исто кажем, не објављујемо у овим истраживањима податке о појединачним рејтинзима партија нити о политичарима, али оно што мора да се каже то је да је Мариника Тепић најпопуларнија политичарка у Србији. Да четворки и петица тренутно има 23 одсто, што значи да преко милион људи има одлично мишљење о њој и ономе што ради.

Кад су у питнају избори, како би људи гласали? Излазност би била 69,1 одсто, увек се поставља питање на који број, јер ви када радите изтраживање, људе зовете телефоном добијете оне који заиста живе у Србији, без обзира што у бирачком списку има 6,4 милиона људи, један велики део тих људи нажалост више не живи у нашој земљи, живи негде другде и њих не можете добити у истраживању. Процене кажу да је негде око 5,2 милиона људи који имају право гласа и живе у Србији. Њих добијете на телефон. Од њих скоро 70 одсто каже да би излашло на изборе, то је негде око 3 милиона и 600 хиљада људи у овом тренутку.

Како би гласали? За ту нову уједињену странку СНС-СПАС 41,1 одсто, за СПС 6,7, Опозиција – па је овде набројано које су све странке опозиције – 32,9 одсто, има пуно људи који идаље говоре опозиција, против сам власти, али не знам тачно за кога 9,8 процентра, опозиција која би сутра ушла у власт са СНС-ом када би их они позвали – ДСС, ПОКС, СРС и Заветници имају 5,8 одсто, и странке националних мањина 3,7.

Када саберете ове бројеве које сам малопре показао, добићете тачне податке какав је однос и колико би данас би добила власт на овим изборима, а колико би добила опозиција. Видећете да је та разлика драстично мања у односу на оно што објављују режимске истраживање агенције. И даље је, када саберете СНС и СПС, то проценат од неких 47-48 одсто, што је довољно да се формира влада. Али данас све оно што чини опозицију која не би никад ушла са Вучићем се налази на неких 42, 43 одсто и та разлика је заиста мала.

Да је то тако, видећете из следећег слајда на једно врло једноставно питање. На следећим изборима гласаћу без обзира које са друге стране, за СНС и Вучића или против СНС и Вучића Србија данас размишља овако: 36,7 одсто би гласало за СНС и Вучића и све остале који су на тој страни, а против би гласало 34,8 процената људи, а 28,5 одсто кажу да не желе да се изјасни или једноставно не знају, закључује се у истраживању које је презентовао Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде.