Прочитај ми чланак

Ђилас одговорио ИПСОС-у: Човек уз ког се Вучић буди манипулише људима (ВИДЕО)

0

"Пре две године, један мој близак пријатељ је требало да иде на састанак код председника Србије како би он био покровитељ прославе 100 година великог спортског колектива. И кад смо разговарали о томе, он ми је рекао: "То су људи звали преко једног човека кога прво Александар Вучић ујутру позове, кад се пробуди". Тај човек с којим се Александар Вучић буди зове се Марко Уљаревић и он је директор агенције ИПСОС", рекао је на председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, на почетку видео одговора агенцији ИПСОС, која је најавила да ће га тужити због тога што је истакао да "ИПСОС лажира истраживања у корист Александра Вучића".

– Александар Вучић је схватио давно да су истраживања страшно важна, јер на основу њих знате шта људи мисли, како реагују, зато данас ни једну једину ствар не саопшти и не каже на телевизији или у медијима, пре него што провери кроз фокус групе како његово бирачко тело на то реагује, а понекад проверава и да ли ће опозиционо бирачко тело прихватити неке од тих лажи, па почети негативно да мисле о људима који су данас део српске опозиције – истакао је Ђилас.

Он тврди да је Вучић схватио да су „истраживања важна за манипулисање људима“, те да „истраживања у којима се тврди да је СНС непобедив и да има 60 одсто служе како би се дизала енегија људима који су за ту опцију, а убијали у појам сви они који желе да гласају против те опције, јер верују да нико нема никакве шансе“.

– Пре осам месеци, да бисмо бар мало спречили то манипулисање, почели смо ми да радимо та истраживања и да грађанима Београда и Србије говоримо податке који заиста у тим истраживањима пишу. Никад, ниједан број, ниједан податак нећу дати а да нисам сигуран да иза њега стоји озбиљно истраживање и да иза њега стоји неко знање – наглађава Ђилас.

Лидер ССП-а истиче да ИПСОС и Фактор плус објављују та истаживања „мало измењена“ и да они манипулацију за Вучића раде већ годинама и подсетио је на то да је ИПСОС манипулисао грађанима још пред београдске изборе 2018. године, када су својим истраживањима убеђивали слабе партије да су јаке како би самостално изашле на изборе, а јаке би пред изборе спуштали и до 50 одсто како би демотивисали Београђане да на изборе изађу, јер се ништа не може променити.

Ђилас је напоменуо да је „ИПСОС у свом демантију рекао да ССП подмеће ИПСОС-у податке који нису његови и друге податке који нису тачни“. Из тог разлога Ђилас је указао на податке са званичног ИПСОС-овог сајта из 1. марта 2018, пред саме изборе, где пише да ће листа коју је Драган Ђилас тада предводио добити 13,4 одсто, а да је горња граница 15,4. Међутим, та листа је на крају добила 19 процената гласова.


Лидер Странке слободе и правде је даље указао на ИПСОС-ова истраживања и друге махинације које је власт успела да спроведе како би демотивисала грађане да се ништа не може променити.

Он је истакао и блискост Марка Уљаревића са СНС, тиме што је изнео податак да је само месец дана након избора 2020. године Уљаревић основао фирму „НУМЕРАТОР“, а сувласник је Синиша Нарић који је такође власник фирме „КХАОТИЦЕН“ која „ради искључиво са државним фирмама“.

– Компанија је 2016. године са 16 запослених имала приход од 800 евра и добит девет хиљада евра, а 2019. приход од 12,6 милиона евра и добит од 2,2 милиона евра, исто са 16 запослених – рекао је Ђилас и додао:

– Највећи клијенти компаније су државна предузећа ЕПС – 3 милиона евра, РФЗО -1,9 милиона евра, Електродистрибуција Србије -12,2 милиона евра..

Дилас је у даље истакао да се говори како „ИПСОС ради преко 700 истраживања годишње за СНС“ и навео да су „неки у Грчкој који су лажирали истраживања, што се може проверити, на крају завршили у затвору због трговине утицаја“.