Прочитај ми чланак

Ђилас: Нисам сигуран да ће се Вучић кандидовати за председника

0

Нисам видео споразум власти и дела опозиције који не прихвата страно посредовање о изборним условима, али тај дијалог и не постоји, и зато не обраћамо пажњу на то шта ће "Александар Вучић да понуди људима који су прихватили да на тај начин разговарају са њим", изјавио је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас за ФоНет.

Упитан ко су савезници ССП, он је рекао да су то, пре свега, људи са којима је заједно рађено на платформи за слободне, фер и поштене изборе – Демократска странка, Покрет слободних грађана, Заједно за Србију, Не давимо Београд, Покрет за преокрет Јанка Веселиновића.

Ђилас не размишља о председничком кандидату зато што још нема избора, али мисли да „опозиција мора да има једног заједничког кандидата“.

– Нисам сигуран да ће се Александар Вучић уопште поново кандидовати за председника Србије. То се и неће догодити, јер нема сигурну победу у првом кругу. У другом кругу ће изгубити изборе против једног опозиционог кандидата и зато хајде да сачекамо да видимо да ли ће Вучић уопште бити кандидат за председника на тим изборима или не – рекао је Ђилас.

Према његовом мишљењу, међународна заједница из сопствених интереса подржава Вучића, јер је „Вучић врло спреман да ову земљу претвори у колонију свих држава света, економску и сваку другу, ако ће због тога добити тапшање по рамену“.

– Он је, пре свега, имао подршку госпође Меркел, али госпођа Меркел сада завршава мандат. Много ствари је урадила, али ће јој се као наслеђе памтити Орбан, Вучић и Јанша – оценио је Ђилас, који сматра да су Европа и свет данас, ипак, „на другим ставовима него пре неколико година“.

На питање да ли би опозиција на парламентарне изборе, уколико на њима буде учествовала, требало да иде у једној колони или више колона, он је одговорио да људе не занимају односи у опозицији, што је тема само у „неким салонским расправама“, већ „како ћемо да вратимо нормалу у Србији“.

– Није само једна колона јединство опозиције. Јединство је да нема нападања, заједничка контрола избора и свега осталог – образложио је Ђилас и додао да се ССП залаже за опозицију која никада заједно са Александром Вучићем не би била у власти.

Он је напоменуо да „ниједно истраживање које смо ми радили, а ево имате сад и Демостатово истраживање“, не даје СНС и СПС више од 50 одсто гласова и протумачио да су „против Вучића сви који не гласају за Вучића“.

Ђилас мисли да међу људима у Србији више „нема страха или га скоро нема“, већ сматра да је сада „страх код ових других, али не од силе, него страх од правде и закона који ће се спровести кад изгубе изборе“.

Свестан је, међутим, да нису сви људи одушевљени ни опозиционом понудом, за шта су, како каже, криви и сама опозиција са својим слабостима и грешкама, али и кампања која се против ње „одвија већ девет година, од доласка ових људи на власт“.