Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Нема те опозиције која неће у бојкот, избори ће бити много пре априла

0

Нема те опозиције која неће бојкотовати, они који буду изашли на ове изборе излазе из неких својих личних разлога - да освоје неке мандате или у договору са Александром Вучићем, рекао је лидер ССП Драган Ђилас. Сматра да ће изборе бојкотовати сви потписници Споразума са народом, као и да ће бити одржани много пре априла. А Вучићу се - извинио.

Странка слободе и правде донела је одлуку да ће изборе бојкотовати. Исто најављује и Народна странка, а остаје да се види шта ће урадити друге партије из опозиције.

Одлука је дефинитивна, каже лидер Странке слободе и правде. „Ми се не боримо за бојкот избора, да разјаснимо, да не буде замена теза, ми се боримо за слободне и фер изборе, а они да би се одржали морају да се прихвате 42 захтева експертског тима и мора да се направи механизам како ће се то спровести“.

Пола захтева су питања медија, један је део председник и функционерска кампања, а два дела се тичу техничких ствари – од мобилних телефона на гласачким местима, финансирања кампања, терања људи у јавним предузећима да гласају за владајућу странку, појашњава, додајући да је то минимум минимума. Он додаје да опозиција нема начина ниједну информацију да саопшти за две трећине људи у земљи. Рекли смо да је рок шест до девет месеци, прошли смо те рокове, не можемо да учествујемо на тим изборима, каже Ђилас.

Истиче да се бојкот не односи само на одлуку да се тог дана не изађе на гласање, већ да је у питању „одлука отпора свој ненормалности и свом лудилу у ком живимо“. „Нема те опозиције која неће бојкотовати, они који буду изашли на ове изборе излазе из неких својих личних разлога – да освоје неке мандате или у договору са Александром Вучићем“, каже Ђилас.

Када будемо добили гаранције за оно што траже, у том тренутку моћи ћемо да говоримо у ком року могу да се одрже избори на којима ћемо ми учествовати, али то ови избори нису, нагласио је.

Ми смо се на Савезу за Србију договорили да је 15. септембар рок да се сви изјаснимо, каже Ђилас. „Морамо људима у Србији да покажемо да смо другачији, да кад смо нешто потписали, да тога морамо да се држимо. Верујемо да ће сви који су потписали бити за бојкот, плус Не давимо Београд“.

Ђилас сматра да ће избори бити много пре априла. „Александар Вучић ће пожурити, како би се, по формирању Владе на Косову и Метохији, и овде формирала влада и како би он отишао да заврши оно што је обећао, а за шта има подршку једног дела међународне заједнице и већег дела Европе“, додао је.

На питање шта сматра успехом бојкота, каже да је то „када цела права опозиција донесе одлуку о неучествовању и када сутра у парламенту Србије више немате опозицију – јер то значи да је ово недемократска земља, што ми и тврдимо“.

Ова земља је постала ненормална, каже, јер је ово земља у којој једна државна секретарка, Биљана Поповић Ивковић, говори да је Ђилас дао паре (генетичару) Миодрагу Стојковићу да направи клинику за вантелесну оплодњу. „Држава је помогла, са неких 100 хиљада евра, а Миодраг Стојковић је у Лесковцу направио фабрику живота, створио 800 деце, и држава мало помогла… У исто време држава даје десетине милиона евра и помаже фабрике где људи раде за 250 евра и одлазе из земље… Не може једна државна секретарка да се обраћа неком као што је Миодраг Стојковић… Не може један Горан Весић да за Матију Бећковића, вероватно највећег живог српског песника, да каже да хоће да врати Србију у средњи век. Не можеш, ти си један мали заменик – данас си ту, сутра ниси, а он је академик САНУ“.

Критиковао је и ЕУ што се огласила по питању споразума са Евроазијском унијом, иако са пет земаља Србија већ има потписане споразуме, а с друге стране не оглашава се о стању у Србији и о томе што се људи овде, како је рекао, плаше.

Упитан о посети председника спољнополитичког комитета у Европском парламенту Дејвида Мекалистера, Ђилас је рекао да он добро зна шта се дешава у Србији, али да Европа ћути због онога што је обећано пре седам година. „Ви мислите да он не зна да је Србија најкорумпиранија земља, да он не зна шта се дешава у медијима у Србији, да одавде одлази 50.000 људи… Као да су људи који данас воде Србију, да су се обогатили за ових седам година“, навео је.

Он је упитао одакле Вучићу јакна од 3.500 евра, а патике од 600 евра, чиме људи на власти плаћају школовање своје деце у приватним школама, како се министар полиције Небојша Стефановић преселио из стана у кућу на Бежанијској коси, како лете приватним авионима, како им жене и браћа возе Ренџ ровере од 100 и нешто хиљада евра… „Али за разлику од њих, ја никад нећу речи да је неко лопов ко није осуђен, борићу се да за то да сутра институције испитају свачију имовину, и моју… Али дај да видимо и вас“.

„Извињавам ти се, Вучићу“

Поред политичких тема, прошле недеље је била актуелна и тема привођења људу из РТС и компаније Дајрект медиа која је била у власништву Драгана Ђиласа. Од министра Стефановића смо чули да је јавни сервис оштећен за 688 милиона динара, док председник Странке слободе и правде каже да је у питању политички прогон и да председник Републике доноси одлуке о томе ко ће бити ухапшен.

Ђилас је, у Новом дану, рекао, коментаришући привођење три особе, да је све прошао пре пет и по година када су хапшени његови тадашњи сарадници за, како каже, измишљене афере, а да до дан данас нису подигнуте оптужнице, а камоли суђења, „иако је председник пре пет месеци рекао да се чекају правосудне пресуде“.

Ђилас каже да кад је изашао из политике, три године, није било никаквих таквих текстова, али да је све кренуло после неког времена, када је одбио да уђе у владу, да води економију Србије или да буде градоначелник изабран од ове власти… Кад сам се вратио у политику после годину, опет је кренула харанга, додао је.

Пре месец сам најавио да ће ово да се деси, рекао сам да се људи баве истрагама већ годинама, да нема доказа, јер нема за шта да их буде, каже лидер ССП. „Тад су Брнабић и Стефановић рекли да постоји истрага против мене. Отишао сам у полицију, они су рекли да нема истраге против мене… После два сата кажу – није тачно да нема истраге. Сада су направили цео овај циркус, Марија Обрадовић саопштава, да би на крају дошло до тога да је изашао Стефановић и после трећег питања новинара рекао – па не, не може Ђилас да буде ухапшен нема истраге против њега“.

Председник ССП каже да власт прогони све људе који другачије мисле. Тврди да у УКП у градском МУП-у данас постоји екипа од 10 људи који се баве само њиме. То су ствари које се знају, које нису никаква тајна, наводи. Баве се тиме, као што смо саопштили, да нас прислушкују, прате, снимају, додао је.

„Ја сам рекао врло јасно, Александре Вучићу оптужио си ме да сам украо 500 милиона евра. Мораш да знаш где, кад, ко ми је дао, како ми је платио… Ево, изволи одговори“, рекао је Ђилас.

А онда је упутио извињење Вучићу.

„Не могу више да се ваљам по том блату, иако нас у то блато та радикалска мантра стално враћа. Ево, ја ћу сада да се извиним Александру Вучићу… Ја му се извињавам, што сам, док је он избацивао децу других националности са Шешељем из вртића, ја почео у приватној фирми. Па ја онда отишао у Чешку и правио прву фирму, док је он обећавао људима у Глини да никад тамо хрватска чизма крочити неће. Па отворио и овде своју личну фирму кад је он ушао у Владу која је увела ову земљу у рат. Па развијао ту фирму у региону, док је он био у тој истој Влади и организова суђење Тонију Блеру који је данас највећи пријатељ ове земље, а иначе ако мене питате, извињавам се на изразу – злочинац који се највише залагао за бомбардовање ове земље. Ја се извињавам што сам читав свој живот од 2004. године посветио бизнису и направио највећу фирму у региону“.

Враћајући се на привођење три особе, подсећа да су оне пуштене исти дан из притвора. „А сва та пропагандна гласила су објавила већ пресуде – да су људи криви, ја сам лопов, криминалац, а ја вам кажем – биће као пре шест година, људи нису криви. Али, доћи ће људи једног дана који ће радити свој посао, па ће се утврдити ко има колико пара данас и како их је стекао… Ја се не стидим шта сам направио с том фирмом, то је моја препорука“, навео је.

Наводи и да нико га није контактирао у вези са овим случајем. Та фирма није никад имала никад офшор компаније, оснивала је фирме у Загребу, Љубљани, све као власништво фирме из Београда, додаје.

Каже да зна како су ти људи радили. „Та фирма је направљена у време кад је на власти била СПС, имали смо све могуће контроле, сваки дан су долазили, јер је то једина агенција која је давала паре радију Б92, АНЕМ-у, па је дошло време Бебе Поповића кад је жарио и палио, па Коштуницина влада, којој смо били опозиција…“

Већ годину и по дана интензивно, а и пре су говорили како је фирма Драгана Ђиласа, кад сам ја ушао у политику, порасла 1330 пута, значи то је 13 330 посто, каже Ђилас, који је у студио донео документе. „Донео сам извештај судског вештака – каже се да је једина разлика настала између нето и бруто пријављивања јер је уведен порез на додату вредност. Овде пише да је приход 2004. био милијарду и девесто тридесет седам милиона, а 2005. две милијарде и двеста деведесет осам милиона динара… То је пораст од 18 одсто у динарима, кад погледате курс евра – девет посто. Пазите 13.000 посто они кажу, а фирма је порасла девет посто. То је 1500 пута увећана лаж“.