Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Нећемо на изборе ако предлози ЕП иду уз длаку Вучићу, већ на улицу!

0

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је да део опозиције неће изаћи на изборе уколико предлог унапређења изборног процеса који треба да сачине посрединици из Европског парламента, буде „уз длаку“ председнику Србије Александру Вучићу, већ ће организовати протесте.

„Ми ћемо до 1. августа проследити наше захтеве Европљанима, верујем да ће они дати предлоге који ће бити прихватљиви за нас да изађемо на изборе. Уколико то буду предлози који ће ићи уз длаку Вучићу, са идејом: ‘Ај само ви изадјите на изборе па да можемо да одахнемо’, ми на те изборе нећемо изаћи“, казао је Ђилас за лист „Нова“.

Ђилас је нагласио да ће у том случају позвати грађане на протест и на улици се „борити за изборне услове и слободне изборе“.

„Надам се да то тога овога пута неће доћи, да ће притисак из Европе ипак бити довољан да они попусте у овоме што су до сад направили, да се мало врате у нормалу, да људи могу да нас чују и да ћемо на такве изборе изаћи и на њима победити“, истакао је Ђилас.

Говорећи о састанцима одржаним у оквиру међустраначког дијалога о изборним условима уз посредовање представника ЕП, Ђилас је рекао да тај дијалог касни више месеци, да је морао да почне много раније и то преко платформе „Зум“.

Ђилас је навео да верује да ће се опозиција изборити за „минимум“, да избори буду „бар мало фер и поштени“.

„Далеко од онога какви би требало да буду, али ипак да буде могуће на њима учествовати“, додао је он.

Коментаришући своју ранију изјаву да власт нема шансе да победи на изборима у Београду наредне године, Ђилас је рекао да свој оптимизам базира на „здравом разуму“ и на томе да Београдјани „имају здрав разум“.

„(Београђани) имају очи, могу да виде шта се дешава у овом граду протеклих осам година, колико је он девастиран, колико је прљав, колико је саобраћај у колапсу, колико се раде реконструкције, колико никакве идеје и плана за развој Београда нема и колико власт покушава да заувек промени изглед Београда и да учини да историја Београда почне од њих“, оценио је Ђилас.

Ђилас је рекао да је ССП за заједничку листу опозиције на изборима у Београду „која је јасно рекла“ да не би у коалицију с властима, на којој би били, како је навео, Покрет слободних грађана, Демократска странка, Покрет за преокрет, Не давимо Београд, Заједно за Србију, Народна странка и Социјалдемократска странка.