Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Најмање је битно да ли ја говорим

0

Најава једног од оснивача Савеза за Србију Борка Стефановића да ће убудуће све више политичара говорити на протестима „Један од пет милиона“ се остварује, иако су се једно време повукли из првих редова шетње.

Чини се да је после те најаве било само питање тренутка када ће се протестантима у неком од градова у којима се шета обратити и Драган Ђилас, такође један од оснивача Савеза и, за део јавности, онај ко стоји иза организације свих протеста у Србији. Овог петка он ће говорити на протесту у Ужицу. А према најавама које се могу видети на друштвеним мрежама од ове недеље, односно овог викенда, и сви остали лидери Савеза почињу да говоре на протестима.

Према нашим сазнањима, нема стриктног плана по којем ће лидери Савеза говорити, већ ће свако одлазити тамо где га организатори буду позвали. Тако ће Борко Стефановић, због чијег су пребијања у Крушевцу и почели протести, данас да говори у Пећинцима, а сутра, односно у суботу, могућ је његов наступ у Сремској Митровици. Бошко Обрадовић, лидер Двери, којем ово неће бити први говор на протестима, данас ће говорити у Врању, а Марија Јањушевић, чланица Председништва Двери, којој такође није први пут да говори обратиће се данас грађанима Горњег Милановца, а сутра Бачке Паланке.

Питали смо Ђиласа откуд то да је одлучио да говори на седмом протесту у Ужицу с обзиром на то да до сада није желео да буде у првом плану грађанског бунта. Он за наш лист каже да није битан он него људи који су ван политике који говоре.

– Политичари говоре широм Србије. Прихватио сам позив да говорим у Ужицу, а следеће недеље у Куршумлији. Не мислим да је много битно да ли говорим ја или било ко од политичара. Битни су људи који протестују. Битни су људи који нису у политици, а говоре. Они својим изласком на улице и речима које изговарају руше овај злочиначки режим и систем који је тај режим направио. Политичари су ту најмање битни – сматра Ђилас.

Осим Ђиласа испред Скупштине града Ужица окупљенима ће се обратити и Радмила Гујаничић, председница Управног одбора Женског центра Ужице.

Током протеста грађанима ће бити понуђено да потпишу Споразум са народом, након чега ће кренути у протестну шетњу центром града.

Оно што се са сигурношћу може тврдити је да је јавност подељена око тога требају ли политичари уопште да говоре на протестима и да ли то значи да они „преузимају“ од грађана протест. Део и даље сматра да опозицији није место међу говорницима, и да ће на тај начин политичари отети грађански бунт који ће се временом због тога угасити јер ће све мање људи долазити да слуша политичаре, док део сматра да је посао политичара да говоре на политичким скуповима какви протесту јесу, како би артикулисали захтеве које од окупљених могу чути и на основу њих правили јасну политичку платформу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!