Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Кад победимо за годину дана ће бити уведен ред у Србији

0

Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас изјавио је у Новом дану, одговарајући на питање да ли политичари треба да говоре на протестима грађана, да не мисли да је најважније ко је на камиону већ ко иде иза камиона.

„Мени представља част да са тог камиона говоре неки људи као академик Теодоровић, новинар Шкоро, као Тика Станић, као професори Чупић, Ивошевић, Марија Богдановић, затим Рада Трајковић… заборавићу неког. Мислим да је важније да њих Србија чује него нас политичаре. Важно је ко иде за њима, а иду десетине хиљада људи“, сматра Ђилас.

Додаје да грађани протестују против постојећег режима и система, које Александар Вучић као појединац само симболизује.

Ја сам се у политику вратио да ови заиста оду, а да ли ћу икада да се вратим на нешто је потпуно небитно.

Он је оценио да се протести грађана шире по градовима у Србији и да јасно показују да „људи не желе више да прихвате да живе у катастрофалним условима, а да им неко вређа интелигенцију говорећи да је сваки дан све боље“.

„Енергија и синергија која се направила на улици, нико никог не пита да ли је из неке странке и чиме се баве. Они су изашли зато што им је мука од овог зла“, рекао је Ђилас.

Суштина протеста, према његовим речима, јесте да се потпише споразум који би народу гарантовао „како ће нешто бити другачије“.

Нисам прихватио никакве понуде да будем део ове власт. Никад нисам клекао, али јесам рекао Александру Вучићу „хвала“ кад је одобрио новац за олимпијски турнир за кошарку. То је пристојност.

„Прво, нећемо на изборе док се изборни услови не промене. Важно је изаћи из свих парламената јер тамо нема демократије, нема разговора већ само вређања. Али то није довољно. Само изборни услови нису гаранција да ће се нешто променити, суштина је после избора. Ми ћемо доћи до слободних избора једног дана и да на те изборе треба да изађемо сви заједно – људи који шетају, грађани, професори, студенти, представници разних еснафа, јавне личности…“, сматра Ђилас.

Кад та листа победи, додаје Ђилас, формирала би се влада стручњака у којој неће седети партијски лидери и која ће „за годину дана увести ред у земљи“.

Говорећи о евентуалном бојкоту избора, Ђилас је рекао да је то легитиман облик борбе против власт и подсећа да је премијер Македоније Зоран Заев дошао на власт после бојкота.

Према Ђиласовим речима, људи који су на власти већ седам година стално раде инверзију реалности – све што они раде другима, они причају да ради неко њима.

Свако ко угрози безбедност моје деце, ја ћу на то реаговати и бранићу их.

„Дође тако неки Србислав Филиповић, за кога да је посланик вероватно знају у његовом улазу и чланови породице, каже мени су разбили ауто зато што… шта, идем ноћу кад ми се не спава, узмем неку палицу па разбијам аутомобиле. Да ли си ти нормалан човече, какве ја везе имам с тим“, каже Ђилас.

Коментаришући избор Сергеја Трифуновића за председника Покрета слободних грађана, Ђилас је рекао да верује да ће временом успети да се договоре „око многих ствари“.

„Видим да му је прва одлука да неће у Савез, сад видим да не дели ни мишљење на који начин треба одговорити представницима протеста, али ја поздрављам што је Покрет изабрао новог председника, што он има енергију. Верујем да ћемо временом успети да се договоримо око многих ствари које су неопходне да би Србији било боље“, рекао је Ђилас.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!