Ђилас израчунао: Ево колико је милиона евра Вучић зарадио за време ванредног стања

0

У току ванредног стања, Александар Вучић је изашао са изјавом "знају како би крали паре, па мисле да би тако и други, боримо се за сваки респиратор", рекавши да ће о набавци медицинске опреме изаћи у јавност кад све прође. Ванредно стање је укинуто, а извештаја и даље нема, казао је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас на лајв конференцији на Фејсбуку.

У току тих дана Вучић је показао део ствари које су купљење и рекао да смо за набакву те опреме укупно платили 370 милиона евра. Он је показао респираторе, оксигенаторе, топломере, хируршке маске, рукавице, одела, Н95 маске и рекао да су набавили 12 милиона рукавица, 13 милиона Н95, 13 милиона хируршких маски, које су стигле и још 50 које се очекују, 100 оксигенатора, док је за респираторе речено да је плаћено 1.000 комада – казао је Ђилас.

Ми смо направили нашу рачуницу, појединачне цене смо узели са сајта „Алибаба“ и израчунали укупан износ набављене опреме, рекао је лидер ССП.

– Пошли смо од тога да је купљено 80 хиљада маски (0.25 евра) и израчунали смо да је држава дала 20 милиона евра. Цена рукавица је 0.09 евра, те је за то је потребно 1.08 милиона евра. После су купљени оксигенатори, цена је око 300 евра, то је 30.000 евра. За заштитна одела, чији комад кошта девет евра, рачунали смо да су их набавили за све здравствене раднике у Србији (девет милиона радника) и дошли смо до укупне цифре од 81 милион евра. Купљени су и визири, појединачна цена је 0.5 евра, укупна је 4.5 милиона евра. Заштитне наочаре, појединачна цена износи 1.2 евра, а укупна цена 10.8 милиона евра. Пулсни оксиметри, рачунали смо да је узето 10.000 по цени од 10 евра, чиме укупна цена износи 70.000 евра и на крају, за топломере смо рачунали да је Србија купила 100.000 комада, по појединачној цени од седам евра, то је укупно 700.000 евра. Рачунали смо и транспортне трошкове. Њих смо калкулисали по цени од 400.000 евра, и ту смо дошли до тога да је превоз за то коштао два милиона евра.

Узевши у обзир и да су цене опреме поскупеле, јер је ванредно стање у питању, дошли смо до укупног износа од 179, 480 милиона евра, додао је председник ССП.

– Ви сте рекли да сте платили 370.000 милиона евра. Шта сте платили, колико чега сте заиста тога купили? Дајте да видимо званичне извештаје, фактуре. То је огроман износ новца. Верујемо да је у време пандемије било потребно набавити све то, јер је епидемиолог Предраг Кон рекао да ништа од тога нисмо имали. Очекујем од Вучића, а пре свега од Владе Србије да нам достави уговоре, фактуре и сву осталу документацију која је пратила набавку у време пандемије коронавируса. Грађани желе да се увере да је све куповано без провизије и без уграђивања, као и да је то заиста било неопходно тако урадити.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!