Прочитај ми чланак

ДИНКИЋЕВ КАДАР хапшен због милионске пљачке буџета, аванзовао код Вучића

0

Доскорашњи начелник Градске управе у Нишу Љубиша Јанић, који је 2014. године као кадар УРС-а привођен под сумњом да је оштетио градски буџет за 9,5 милиона динара, нови је саветник за правна питања директора Универзитетског клиничког центра Ниш Зорана Перишића.

Како је Перишић потврдио, Јанића је ангажовао 4. јануара на три месеца, јер јако добро познаје „искуство и рад господина Јанића“-

„Радан Илић, који је био дугогодишњи саветник за правна питања, прешао је у нотаре, па је то место остало упражњено. Сматрам да у овом периоду, док не одлучим ко ће бити нови саветник, проценио сам да ми треба човек његовог знања“, рекао је Перишић.

Љубиша Јанић је до почетка децембра сличан посао обављао у Градској кући, односно, кабинету градоначелнице Драгане Сотировски. Прекинуо је ангажман, како је објављено, због одласка у пензију. Међутим, како Н1 сазнаје, убрзо се нашао у ангажману у највећој здравственој установи на југу земље.

Јавности Ниша, овај дугогодишњи функционер, на кога ни веће промене странака на власти нису утицале, познат је по изузетној нетранспарентности. Са новинарима готово никада није сарађивао, а нашој екипи је приликом јединог сусрета 2019. године, и то на улици испред његовог радног места, поручио да му се за сва питања од јавног значаја обратимо писаном поштом на адресу Градске управе.

Тих дана је и активисти и тадашњем одборнику Нишке иницијативе Срђану Нонићу избио телефон из руку јер га је овај питао због чега избегава медије и одговоре на важна питања за функционисање града.

Подсетимо, Јанић је 2016. године постављен за начелника јединствене Градске управе, али је она крајем 2020. године реогранизована, а он одлази у кабинет прве жене Ниша. Важио је, до тог тренутка, за особу која се у Нишу „пита за све“, од издавања грађевинских дозвола, до инвестиционих улагања.

Пре него да постане начелник, био је ухапшен због сумње да је умешан у корупцију и да је оштетио буџет Града за 9,5 милиона динара, али је ослобођен оптужби, писале су Јужне вести.