Прочитај ми чланак

Ђиласу укинуто полицијско обезбеђење

0

djilas

Председнику Демократске странке Драгану Ђиласу јуче је укинуто обезбеђење. Иако је наша сазнања јуче потврдио бивши градоначелник Београда, у полицији није било никог ко би објаснио разлоге за то.

После четири године српска полиција више не обезбеђује Ђиласа. Како сазнајемо, бивши градоначелник Београда није добио никакво званично обавештење, већ су га људи који су тај посао радили обавестили да су повучени.

– Сигуран сам да директор полиције Милорад Вељовић зна зашто је то урадио. Захвалан сам припадницима Специјалних антитерористичких јединица на великој професионалности и пожртвовању које су показали у претходне четири године – изјавио је Ђилас.

Приватно обезбеђење

Један број политичара користи приватно обезбеђење. Према сазнањима “Блица”, људи који раде у том обезбеђењу долазе из различитих окружења. Дешава се тако да појединци за обезбеђење ангажују велике фирме, али и људе из криминалног миљеа који их прате као бодигардови.

Директор полиције јуче није желео да коментарише сазнања “Блица”. У Служби за обезбеђење личности МУП-а Србије су нам поручили да они немају никакве везе с Ђиласом и да су се проценом његове безбедности и његовим обезбеђењен бавили припадници САЈ-а. У САЈ-у је, међутим, речено да “они ништа не знају” и да зовемо директора полиције.

Занимљиво је да су српски политичари најчуванији у региону. Док у Немачкој има тек нешто више од 30 чуваних личности, у нашој земљи их је 56.

Премијера Ивицу Дачића чува посебно полицијско одељење, док првог потпредседника Владе Александра Вучића обезбеђују “Кобре”, које су задужене и за безбедност бившег председника Србије Бориса Тадића, али и за бивше министре Драгана Шутановца и Снежану Маловић.

Пратњу имају и потпредседници Јован Кркобабић, Млађан Динкић и Расим Љајић, министар Велимир Илић, Славица Ђукић Дејановић, као бивша председница Скупштине, и Небојша Стефановић, као актуелни. Војске обезбеђује начелника Генералштаба Љубишу Диковића, док шефове БИА, ВБА и ВОА чувају безбедњаци. Мимо тога, још око 40 политичара, међу којима и лидер ДСС Војислав Коштуница, има обезбеђење по месту становања.

Полицијско обезбеђење имају и челници свих парламентарних странака, осим Драгана Марковића Палме. Лидер СПО Вук Драшковић је пратњу добио 2001, док га председник ЛДП Чедомир Јовановић има на основу полицијске процене.

(Блиц)