• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • А САДА И ЗВАНИЧНО: Девенпорт признао да ЕУ више није статусно неутрална наспрам Косова
Прочитај ми чланак

А САДА И ЗВАНИЧНО: Девенпорт признао да ЕУ више није статусно неутрална наспрам Косова

0

majkl-devenport-aleksandar-vucic-foto-fonet

БEOГРAД – Шеф Mисиjе EУ у Србиjи Mаjкл Девенпорт изjавио jе данас да jе врло вероватно да ће прва поглавља са Србиjом бити отворена пре краjа ове године.

Девенпорт jе новинарима у Београду рекао да се Србиjа приближава чланству у EУ и да jе остварила кључне напретке у поглављима 23 и 24, коjи ће бити отворени на почетку процеса, као и у поглављима 32 и недавно 35.

„Врло jе вероватно да ће прва поглавља бити отворена пре краjа 2015. године“, рекао jе Девенпорт на конференциjи за новинаре Mисиjе OEБС-а у Србиjи и Делегациjе EУ.

Упитан за потписивање ССП са Kосовом, Девенпорт jе рекао, када jе у питању таj споразум, да ужива подршку свих земаља чланица EУ.

Споразум о стабилизацији и придруживању може бити потписан само између ЕУ и неке државе, те је сасвим јасно да ЕУ потписивањем ССП-а са Косовом потпуно крши неутралност на коју се обавезала. Званичне реакције Београда на ову Девенпортову изјаву још увек није било, а шеф мисије ЕУ је јавно и директно поручио да „све чланице ЕУ“ подржавају потписивање ССП-а са „Косовом“.

Притисак ЕУ на Србију да у потпуности поклекне и прихвати „правила“ која намеће Брисел је све јачи. Тако је данас и британски амбасадор у Београду, Данијел Киф, истакао да Србија треба да усклади своју спољну политику са ЕУ, наводећи да је улога Русије и у Сирији и у Украјини негативна.

Знамо да Србија има посебне везе са Русијом, али и да је на путу приступања ЕУ, а то значи да треба да усклади спољну политику са ЕУ, рекао је амбасадор Киф.

Извор: Танјуг / Правда