Прочитај ми чланак

Десетогодишњица суђења Шешељу

0

 

Суђење Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом траје недопустиво дуго, сагласни су гости „Ока“. Незахвално je прогнозирати да ли ће у јуну бити изречена пресуда и каква ће бити.

 

Војислав Шешељ је већ десет година у притвору Хашког трибунала, а није му изречена чак ни првостепена пресуда. Гости „Ока“ сагласни су у оцени да процес траје недопустиво дуго, али се не слажу и по питању тога да ли је и колико лидер радикала сам томе допринео.

Поступак траје предуго, што наноси штету и Хагу и свима који се боре за спровођење правде у региону, оцењује портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.

Суђење у праведном року не може да траје оволико дуго и не би требало да све што је Хаг учинио падне у сенку овог суђења, сматра Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права. Антонијевић сматра да одговорност за то има Хашки трибунал, али и сам Шешељ.

Потпредседник Српске радикалне странке Немања Шаровић каже да је Војислав Шешељ спреман да у својој борби „иде до краја“ и да га странка подржава.

Шешељ је, каже Шаровић, претпоставио да ће „Хаг применити тактику исцрпљивања“, али да није очекивао да ће то толико дуго трајати.

Иако сматра да је Шешељ „светски рекордер-притвореник“, Векарић оцењује да би и за Шешеља било боље да сарађује са судом.

И Антонијевић сматра да је и сам лидер радикала повремено „злоупотребљавао процесне радње“, али напомиње да је недопустиво да поступак траје 10 година.

„Колико год да сте вешт правник, не можете толико одуговлачити, али ако имате 175 судећих дана за 10 година и 71 сведока, то је јако лоша порука“, каже Антонијевић.

Шаровић није задовољан ни односом државе и медија према суђењу Војиславу Шешељу. Како каже, ниједан представник Србије није у Уједињеним нацијама поменуо Шешеља, као што се нико није појавио на јучерашњем обележавању десет година одласка Шешеља у Хаг.

Потпредседник радикала сматра и да Шешељ не би требало да се састане са саветником председника Србије Оливером Антићем, који је у посети српским оптуженицима и осуђеницима у Хагу.

„Немам информације, али мислим да не би требало да се састану, јер држава није показала интересовање за тај процес“, каже Шаровић.

Портпарол Тужилаштва сматра да је један од разлога зашто Шешељ нема ширу подршку јавности у Србији тај што СРС то „политички злоупотребљава“.

„Ја бих можда изашао на улицу и подржао људска права Војислава Шешеља, али ви то политички злоупотребљавате и нападате европске стандарде – као грађанин бих можда указао подршку, али због политичких ставова не могу“, каже Векарић.

Не може се ништа прогнозирати – ни каква ће ни када ће бити изречена пресуда Војиславу Шешељу, сматра Милан Антонијевић, док се Бруно Векарић нада да ће та пресуда бити изречена у јуну.

Немања Шаровић каже да се од Хага „не може очекивати ни право ни правда“ а, према његовој оцени, пресуда зависи од тога да ли ће бити ванредних избора у Србији.

„Ако их буде, Шешељ се неће вратити ове године“, уверен је потпредседник Српске радикалне странке.

(РТС)