Прочитај ми чланак

ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ БОЈКОТУЈЕ СКУПШТИНУ ГРАДА, седница одложена

0

Опозициони одборници у Скупштини Града Београда из Савеза за Србију (СЗС) и Покрета слободних грађана (ПСГ) бојкотују данашњу, али и наредне седнице. Уместо у Скупштини Града, одборници су се окупили на улазу у зграду Градске управе с транспарентом “Један од пет милиона”.

Како је навео Никола Јовановић, шеф одборничке групе Савеза за Србију, следећи кораци градских опозиционих одборника, осим бојкота, су разговори с грађанима на улици и контрола и вршење притиска на власт. Седница Скупштине Београда на којој је данас требало да се разматра ребаланс буџета за 2019. одложена је за понедељак, 4. март на захтев одборника странке Александра Шапића (Српски патриотски савез), јер одборници нису добили ребаланс у року који предвиђа Пословник.

“У складу с потписаним Споразумом с народом, одборници Савеза за Србију данас ће бојкотовати седницу Скупштине Града. Нећемо улазити у Скупштину јер сматрамо да смо много кориснији с народом него с њима у сали где нас сматрају државним непријатељима само зато што их критикујемо”, рекао је Јовановић.

Он је оценио и да је сазивање данашње седнице о ребалансу буџета у фебруару “брука и срамота која потврђује наводе да ова власт лоше планира буџет”.

„Нису знали у децембру, кад су писали буџет, да нема аутобуса. Требало је да падне снег и да градјани гурају аутобусе, да би власт схватилада смо исправно упозоравали да је погрешном политиком ГСП девастиран“, рекао је Јовановић.

Павле Грбовић из Покрета слободних грађана тврди да је данашња седница покушај да се сакрије лоше пословање Градског саобраћајног предузећа и да се за минус у тој каси окриве грађани који не плаћају карте.

“У тој срамоти ће морати данас да учествују сами јер ће опозицони одборници бојкотовати седницу и Скупштине Града Београда као и све остале скупштине на којима се на тај начин поступа. ПСГ је приступио Асоцијацији слободних одборника, учествовао у њеном формирању и учествоваће у њиховом раду како бисмо отклонили препреке између грађана и одборника”, додао је Грбовић.

Подсетимо, у суботу уочи протеста “Један од пет милиона” у Београду је формирана Асоцијација слободних одборника којој је приступило 687 опозиционих одборника из локалних самоуправа широм Србије.

На оснивачкој скупштини одборници су потписали Споразум са народом који су представници опозиције недавно усвојили. Тај споразум представља одговор опозиције на захтев изнет на грађанским протетима “Један од пет милиона” да опозиција грађанима представи политички програм.

Како су лидери Савеза за Србију навели након усвајања, опозиција се споразумом обавезала, између осталог, да ће се заједнички борити за слободне медије и поштене изборе, али и да, уколико не буду испуњени услови за фер изборни процес, на изборима неће учествовати.

Представници опозиције обавезали су се такође и да ће, када се успоставе услови за слободне изборе, радити на формирању једне заједничке листе, на којој би поред страначких кандидата били и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности.

Управо је та тачка била једна од спорних за представнике Инцијативе Не давимо Београд и Локалног фронта из Краљева због чега они нису потписали Споразум. Након овог поступка, они су у делу јавности практично оптужени да раде за власт.

Како су представници ова два покрета касније навели за Инсајдер, они нису против Савеза за Србију као ни Споразума с народом али сматрају да је обавезивање о заједничкој листи и прелазној експертској влади преурањено.

Иначе, на претходна два протеста налазиле су се кутије у које су грађани могли да убаце потписан Споразум са народом.

Бивши одборници ПСГ формирали нову одборничку групу у Скупштини града

Бивши одборници Покрета Слободних грађана (ПСГ) формирали су данас нову одборничку групу у Скупштини Београда.

ПСГ је имао осам одборника, пет је прешло у нову одборничку групу па је ПСГ у Скупштини Београда остао са три одборника, односно без одборничке групе.

Нову одборничку групу чине одборници који су основали Грађански демократски форум после изласка из ПСГ и одборнице које су најавиле формирање Иницијативе жена Србије – Раде Вељановски, Зоран Вулетић, Милош Марковић, Наташа Медојевић и Светлана Цицимил.

Вељановски је агенцији Бета рекао да они неће учествовати на седници на чијем је дневном реду ребеланс буџета за 2019. годину, као и да ће одлуке о бојкоту и друге бити искључиво одлуке новооснованих организација.

„Ми имамо једну велику солидарност према целокупној опозицији да стање мора да се мења, да (председника Србије Александра) Вучића треба сменити и да изборни услови нису добри, да морају да се мењају и да медијска ситуација није добра и не одговара никоме. Али што се тиче осталих тема има извесне разлике и доносићемо сопствене одлуку увек о томе да ли ћемо учествовати у скупштини или не“, рекао је Вељановски.

Одложена седница Скупштине Београда за 4. март

Седница Скупштине Београда на којој је данас требало да се разматра ребаланс буџета за 2019. одложена је за понедељак, 4. март на захтев одборника странке Александра Шапића (Српски патриотски савез), јер одборници нису добили ребаланс у року који предвиђа Пословник.

На почетку седнице шеф одборничке групе Српског патриотског савеза указао је на кршење процедуре с обзиром да одборници измене и допуне градског буџета нису добили седам дана пре седнице због чега нису имали времена да се припреме за седницу.

Председник Скупштине Никола Никодијевић после кратких консултација предложио је одборницима да се седница одложи што је прихваћено.

„Увек сам се трудио да водим рачуна о поштовању Пословника и да на време достављамо материјале како би могли да имамо што квалитетнију дискусију, овог пута то се техничком грешком није десило. Седница је заказана прошлог понедељка, али је ребаланс морао да иде на дораду па је достављен одборницима пре пет дана што је два дана краће него што предвиђа Пословник“, рекао је Никодијевић новинарима.

На данашњем дневном реду седнице Града било је предвиђено, осим ребаланса буџета за 2019, и избор новог градског архитекте, заштитника грађана, нови начин постављања летњих башти на Врачару као и предлог за узимање нових позајмица како би били финансирани капитални инвестициони расходи.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!