Прочитај ми чланак

Демократској странци смета „све што је руско“ – парада у Београду, парада у Москви, Доњецк…

0

ds

БEOГРAД – Демократска странка сматра да jе Влада Србиjе у протеклих годину дана лоше радила у сектору европских интеграциjа, области спољне политике и правосуђа.

Kако се наводи Влада Србиjе европске интеграциjе представља као техничко питање а не као суштинско вредносно и политичко питање.

„Државни званичници ретко осуђуjу и реагуjу у jавности на претње, физичке нападе и случаjеве изазивања насиља, говора мржње против невладиних организациjа, бранилаца људских права, новинара, блогера, jавних личности и поjединаца“ сматра ДС.

Oцењуjући спољну политику ДС наводи да се доводи у питање приступање EУ коjе укључуjе и постепено усклађивање са спољном и безбедносном политиком EУ и ту наводи примере, воjне параде у Београду, одлазак посланика у мисиjу посматрача на изборе у Доњецку, воjно присуство на паради у Русиjи…

ДС каже и да су неусклађене изjаве различитих чланова Владе, као и између чланова Владе и председника Србиjе…да се расправа о спољноj политици не води у парламенту, „као што се ни диjалог са Приштином не води транспарентно“.

Демократе тврде и да општа политичка клима у Србиjи не погодуjе владавини права, да jе усмерена на успостављање и jачање режима личне власти поjединаца.

У том смислу ДС каже да jе „политичка харанга на институциjу омбудсмана незабележена у европским земљама“, штраjк адвоката траjао четири месеца, Закон о jавном бележништву за осам месеци мењан три пута, мањак судске независности…

Oни додаjу да jе jавно тужилаштво jош увек нереформисано и изложено непосредним и посредним политичким притисцима, процесуирање корупциjе споро и неуспешно, преноси Танјуг.

„Неки странци коjи су под оптужбом и за коjима jе расписана међународна потерница слободно се шетаjу Србиjом, па чак и ангажуjу за саветнике председника Владе (нпр. бивши британски премиjер Tони Блер), а другима у истом правном положаjу прети да ће бити ухапшени чим ступе на тло Србиjе, при чему се KиM не рачуна за део Србиjе (нпр. Хашим Tачи)“ речено jе у саопштењу ДС.

Извор: Танjуг