Прочитај ми чланак

ДЕЛИЋ: Пилићар на челу СРБ би да усмеримо пажњу на једно дрво, док сече целу шуму

0

Када једном нека власт донесе закон да нам се врате наши природни ресурси које данас експлоатишу странци знаћете да је Србија опет суверена држава - за 'Србин инфо" поручује генерал Божидар Делић и наглашава да, нажалост, Јадар није једини проблем у Србији.

– Шта је са „Чукари пеки“ код Бора, и канадском компанија „Њусон“ (опет Британски Комонвелт), која тврди да је открила једно од највећих налазишта злата на свету? Уместо да то злато буде предато народној банци – држави ће бити уплаћено свега 5% рудне ренте + ПДВ а злато ће напустити Србију! Да ствар буде ненормалнија – према садашњем закону, компаније саме обрачунавају и достављају надлежнима податке о количини ископане руде и саме утврђују колику ренту треба да плате!

У Србији чак 80% изворишта воде контролишу такође странци. Углавном Немци, Холанђани и Американци. На пример Власинско језеро је највећа акумулација пијаће воде на Балкану, али га експлоатише Кока-кола. Па зар је могуће да Србин не уме да напуни флашу водом?

Воду и злато, поред свих других природних богатстава које нисам поменуо, издвојио сам јер су они стратешки ресурс за једну нацију.

Чини ми се да нас један човек успешно увлачи у његове хоћу-нећу пилићарске игре. А то је игра у којој треба да се уморимо и усмеримо пажњу на „једно дрво док он сече целу шуму“.

Експлоатација природних ресурса мора да буде крајње строго уређена. Овде бих већ могао да прихватим европске стандарде који важе за њихову територију.

Још у школи су нас учили да се сви ратови воде искључиво због економске користи. Ни овај наш са НАТО-ом очигледно није био изузетак – констатује Делић.