Прочитај ми чланак

ДЕЈАН ПЕТАР ЗЛАТАНОВИЋ: Ко су све Срби и где су границе Србије?

0

kolasinac 0x427

Пре неколико дана на дворанском Европском првенству (дисциплина бацање кугле), српски атлетичар Амир Колашинац је освојио сребрну медаљу. И за себе и за Србију.

Колашинац никада није крио да воли Србију, своју матичну државу, њену заставу и грб, али такође је и поносно истицао да је Бошњак муслиманске вере. То му није сметало да после освојене медаље са раширеном заставом Србије прослави велики успех.

Зато се поставља питање, ко су Срби и где су границе Србије?

Ко су Срби?

Да ли су то држављани, житељи Србије или сви они који се изјашњавају Србима? Да ли је припадник мађарске или албанске националне мањине, који има српски пасош – Србин? Ако нису, како би се звали групно сви који живе у Србији, можда Србијанци?

Тако званично становнике Србије именују медији у Хрватској и у Федерацији БиХ што вређа не тако мали број оних који се у држави Србији изјашњавају Србима. Сматра се да се на тај начин од Срба у Србији ствара вештачка нација (Србијанаца), од које се одвајају Срби ван Србије – југословенство, само на други начин.

Шта нас чини Србима?

Језик?

Има оних који су скоро заборавили српски језик, али се за живу главу не би одрекли српског порекла – на пример Срби у Аустралији или Јужноафричкој Републици.

Dejan Petar ZlatanovicО АУТОРУ

Дејан Петар Златановић је дипломирани историчар и један од оснивача веб портала „Србин.инфо”.

Има и оних који причају српским језиком и то чистом екавицом, матична им је држава Србија, а сматрају да су окупирани (војвођански сепаратисти) или им је српство страно понекад до одвратности (другосрбијанци).

Православна вера?

„Монтенегрини“ у Црној Гори, чији су преци били поносни што су Срби, данас су остали православни, али сматрају увредом ако им неко кажу да су Срби.

С друге стране, атеисти попут Меше Селимовића, муслимани као што је Мухамед Мехмедбашић или католици као што је свештеник Иван Стојановић, су себе итекако сматрали Србима.

Словенско порекло?

Неки тврде да је бити Србин исто што и бити Словен, те да је име Србин синоним за словенску расу у целини. Да ли су онда сви Словени, и они који су се одродили од Словена, уствари Срби?

Косовски мит? Традиција? Породична слава?

Нема сумње да ови културолошки и религијски феномени за неке су данас дефиниција идентитета српског народа.

Па ко су све онда Срби?

Много питања, још више одговора.

Где су границе Србије?

Тамо где је на папиру држава Србија, територија коју де факто контролише српска држава или тамо где су српским масовним гробовима други омеђили Србију?

Србин.инфо

На порталу „Србин инфо“ вести из државе Србије, Црне Горе, БиХ, Македоније, као и вест о Србима ма где они били су – српске вести.Постоји и рубрика Словени, о догађијама који се дешавају у словенским државама. Све остале вести су вести из света. Такође, ту је и рубрика православље.

Да ли је Србија државни појам који обухвата не само одређену територијалну државну заједницу, већ свако оно место, сваку ону установу и заједницу која је обележена, устројена и живи као последица активности самих Срба?

Да ли би требало да се угледамо на Изреаел, који је увек тамо где постоји међусобна интеракција два и више Јевреја, ма где они били на свету.

Да ли је икада могуће одредити границе Србије и успоставити их за дужи период?

Време је да они који себе називају Србима, на ова питања дају јасне одговоре. Не само себи, већ и другима који, макар тренутно, нису или не желе више да буду Срби.

У противном доћи ће време када ће ова питања бити искључиво историјска, јер будућност припада само онима који имају одговоре.

(Дејан Петар Златановић, фото: ass.org.rs)