Прочитај ми чланак

ДЕЈАН БУРЧУЛ нови омиљени тајкун СНС: Пљуште милиони из буџета, а за Вучића торта

0

Након што су ушли у "деценијски" посао изградње ковид болница широм Србије, фирма "Термомонт д.о.о" је за око седам месеци добила послове од ЈП "Београдске електране" (буџет) вредне око 500.000.000 динара!

Термомонт у власништву овог тајкуна је најчешће био једини понуђач, што је  редовна појава кад СНС картел дели народне паре .

Послови са „Београдским електранама“ само су наставак пословања са државним фирмама и структурама, које Термомонт истиче и на свом званичном сајту и због којих је фирма остварила енорман приход.

„Термомонт д.о.о“ почетком 2021. године добио је на тендеру посао за изградњу топловода за повезивање дистрибутивне мреже ТО „Земун“ и дистрибутивне мреже КО „Галеника“. У питању су били радови на изградњи мреже градског грејања. Фирма је на конкурсу послала понуду заједно са предузећима Конвар из Пиносаве, Саша Милосављевић „ПР центар за превентивни инжењеринг пројектовање, едукацију и саветовање“ из Крушевца. Уговор је био вредан 101.900.000 динара, а ова група понуђача једина је била на конкурсу.

У том тренутку директор Електрана био је нови министар привреде Раде Баста, Палмин кадар.

Иста група понуђача, на челу са Термомонтом добила је у мају посао изградње топловода за прикључење комплекса станоградње са пратећим садржајима између саобраћајница Т-6 и Т-7 у Земуну.

Тај који су парафирали позната фирма и „Београдске електране“ био је вредан 55.080.000 динара. Иако су послали „лошију“ односно скупљу понуду него „АД Изолир Зрењанин“ и „Термо универзал д.о.о“ Београд прегледом документације утврђено је да ове фирме нису послале специфичне сертификате за заваривање цевовода, па је тако група понуђача око Термомонта добила уговор.

Како је наведено у уговору, који је доступан на званичном сајту портала Јавних набавки, чак 78 одсто посла ће да изведе Термомонт, фирма Конвар 20 одсто док ће фирма из Крушевца само 2 одсто.

Иако мањински партнер, фирма „Конвар д.о.о“ из Пиносаве представља „великог играча“ на тржишту, али и фирму која сарађује са државом. Фирма која се бави варилачким пословима и пројектовањем радила је послове гасификације заједно са Миленијумом тимом, контроверзном фирмом која је извлачила велики новац из државне касе (Вучић седео за столом са власником Иваном Бошњаком на приватном весељу власника Информера).

Са друге стране, ни фирма из Крушевца није непозната на тржишту будући да је један од носилаца послова изградње стадиона у Лозници.

Тројац окупљен око Термомонта највећи уговор добио је 13. јула 2021. године за посао реконструкције магистрале 3 ТО „Нови Београд“. Вредност уговора била је 324.456.141 динара народних пара из буџета.

Према званичним подацима, фирма Термомонт д.о.о основана је још 1991. године у Београду као једно од првих приватних грађевинских предузећа на територији Републике Србије и региона. Директор и заступник је Дејан Бурчул, лице које се доводило у везу са владајућом Српском напредном странком (СНС).

Шира јавност је за директора Термомонта први пут чула 2020. године, када се председник Србије Александар Вучић на свом инстаграм профилу похвалио да је на поклон од те фирме добио торту у облику ковид болнице.

Вучић највише воли да дели народне паре „својима“ (на челу са Брнабићком и њени братом), па не чуди што је баш Бурчул „искочио“. Код Тита је било и утицајних генерал-мајора са тим презименом.

Како је недељник НИН објавио 2020. године, Дејану Бурчулу је на само на име дивиденде исплаћено око 4,7 милиона евра, што представља његову личну зараду.

Бурчул је и председник УО Теквондо асоцијације Србије, као и некадашњи заступник огранка ЈП Пошта Србије, функција коју је обављао до 2013. године.

На сајту Термомонта, у одељку где су приказани пројекти на којима су запослени радили искључиво су аквизиције које су грађене у сарадњи са државом. Поред тога, Термомонт наводи како активно сарађује са државним институцијама, што иде у прилог томе да су изградили огромно поверење на тржишту. Наравно, то поверење најчешће корелира са државним средствима.

„Данас можемо да се похвалимо великим бројем реализованих пројеката и изграђених објеката како пословних, стамбених тако енергетских, инфраструктурних, спортских. Мноштво уграђених климатских, вентилационих и грејних система у овом тренутку и захваљујући нама поспешује квалилтет живота великог броја наших грађана. Наша мајсторска рука досегла је све крајеве Србије, а и дела региона“, пише на сајту Термомонта.

Да сарађују са државом потврђује и читав низ инфраструктурних пројеката на којима су радили. Београђани највероватније не знају да је Термомонт градио фонтану на Славији, али и термодинамичке инсталације на аеродрому „Никола Тесла“ у Сурчину, гаражу на Обилићевом венцу, паркинг код Војномедицинске академије и низ других објеката. Стручна, али и шира јавност највећим делом чули су Термомонт у јеку пандемије коронавируса будући да је управо поменута фирма изводила радове на изградњи ковид болница у Батајници, Новом Саду, Крушевцу, али и да је била кључна за градњу фабрике вакцина у Земуну.

„Шаренолико“ поље градње допуњује се са изградњом царинског комплекса уз гранични прелаз „Градина“. Дакле, на сајту Термомонта јасно је назначено да је држава једини партнер, док ниједан приватни пројекат није урађен. Иако је на сајту фирме јасно наведено кроз фотографије и досадашња искуства фирме да је држава једина била партнер, упитали смо Термомонт да ли је то заиста тако, али одговор нисмо добили.

Да су послови добијени од државе били прилично исплативи потврђују финансијски извештаји. Фирма Термомонт према подацима доступним на сајту Агенције за привредне регистре (АПР) само од 2019. до 2021 .године увећала је своје приходе два и по пута.

Током 2019. године, Термомонт је приходовао 171.198.000 динара, да би у јеку пандемије коронавируса 2020. године приходи били смањени на 167.666.000 динара, то је занемарљив раст у односу на препандемијску годину. „Вртоглави“ успон Термомонт доживео је током 2021. године, где је према званичним извештајима остварен профит од 419.713.000 динара.

Највећи део ових прихода, али и експоненцијалног увећања финансија фирме везује се за градњу ковид болница широм земље. По готово устаљеној пракси, сви ти послови уговарани су без конкуренције, јер су на тендерима могле да учествују само фирме које су представници државе позвали да на њима учествују.

Држава је за изградњу и опремање три ковид болнице потрошила око 130 милиона евра, с тим што је изградња коштала 87,9 милиона, а опремање 42,3 милиона евра. Према писању Нове економије, градња болнице у Батајници плаћена је 27,8 милиона, у Крушевцу 28,3 милиона и у Новом Саду 31,8 милиона евра. Највећи део тог новца завршио је на рачуну Термомонта, будући да је ова фирма била главни шраф у целом процесу градње болница.

Термомонт је радио и на музичкој фонтани на Славији, на којој је била, између осталог, ангажован заједно с фирмом ПМЦ Инжењеринг на чијем је челу, у улози в.д. директора, кадар Социјалистичке партије Србије (СПС) и бивши заменик председника Општине Земун, Саша Љубинковић. Осим њих, на истом пројекту је радила и фирма  Saniteko Group.

Драган Добрашиновић, који је испред Топличког центра за демократију и људска права истраживао пословања ове фирме истиче да је то једна у низу приватних фирми која послује са државним врхом Србије, која се највише обогатила градећи ковид болнице широм земље. Наш саговорник додаје да је Термомонт годинама у категорији фирми које су склопиле 100 највећих уговора са државом.

„Једну ковид болницу наводно су поклонили држави, то је била њихова донација што их је коштало око 300.000 евра, толико су поклонили. У питању је болница на Карабурми, након чега се добили послове за градњу осталих ковид болница. То је била њихова улазница за градњу ковид болница по Србији. Радили су прва фазу изградње Клиничког центра Србије, а ми смо већ говорили о томе на који начин су добили посао за градњу прокупачке болнице. У највећем броју случајева Термомонт је добијао посао без тендера, односно без икакве конкуренције. Самим тим упитна је и цена“, прича Добрашиновић.

Када је је реч о градњи прокупачке болнице, Добрашиновић подсећа да је у питању је једна од највећих инвестиција у Прокупљу, вредна скоро 820 милиона динара колико је Канцеларија за јавна улагања издвојила за реконструкцију зграде Дома здравља у овом граду. Према документацији коју је изнео Топлички центар за демократију и људска права, поверена је предузећу које је на тендер понудило највишу цену, чак за 800.000 евра вишу од цене другог понуђача.

Изабрана је заједничка понуда фирме Термомонт Београд, поднета са још 6 понуђача у конзорцијуму. Она је оцењена као једина прихватљива са коначном ценом од 818.857.006,90 динара, иако је првобитна понуђена цена у његовој понуди била 721.722.622,54 динара, односно око 800.000 евра нижа у односу на вредност закљученог уговора.

„Фирма која је имала бољу понуду од Термомонта, односно која је понудила нижу цену елиминисана је због тога што је њена документација садржала неке недостатке. Када смо анализирали саму понуду, видели смо да је исте такве недостатке садржала и понуда Термомонта. Обе понуде су биле неприхватљиве из угла Закона о јавним набавкама, али је држава ипак посао дала Термомонту“, објашњава Добрашиновић.

Да је Термомонт неретко без конкуренције добијао послове од државе потврђује једно истраживање Топличког центра за демократију и људска права. Према њиховим подацима, чак у 28 поступака није било никакве конкуренције, у два су учествовале две понуде, а само за један посао је било три понуђача. То је премало имајући у виду да је било за очекивати да ће већи број фирми конкурисати за послове на којима су планирали милионски добици.

Током 2022. године Термомонт није имао уговорио ниједан посао са „Београдским електранама“, али су наставили да послују са ВМЦ „Карабурма“ где су добили прилику да буду ангажовани на адаптацији и изради техничке документације, али су исто тако добили послове конзерзије котларнице у ЈКП „Градска топлана“ у Крушевцу, али и посао адаптирања просторија за инсталирање новог скенера у Општој болници у Бору.