Прочитај ми чланак

„Шема Телеком“: Сумњивим куповинама пунили џепове СНС-овцима и промовисали Вучића

0

"Прашина" која се подигла због тога што европарламентарац и специјални известилац ЕУ за Србију Владимир Билчик није желео да укључи Телеком у свој извештај, представља само још једну у низу афера које су повезане са државним Телекомом.

Ранији извештаји Европског парламента у којима се критикује рад овог предузећа, куповина права на пренос Премијер лиге од вртоглавих 600 милиона евра, кампања против СББ и куповина медија, само су део спорних послова овог оператера који је на све начине покушао да потисне конкуренцију, отворено сарађујући са владајућом СНС.

Последња афера у коју је уплетен Телеком односи се на предлог европарламентарца Владимира Билчика, који је, према сазнањима Н1, затражио да се ово државно предузеће не спомиње у извештају Европског парламента о напретку Србије.

Иако је Билчик покушао да изостави из извештаја делове који се односе на Телеком, кроз амандмане других посланика, у извештају ће се наћи и делови који се односе на ову државну компанију. Са друге стране, Билчик није желео да одговара на питања новинара да ли је заиста ово и тражио, као и који су му били мотиви за тако нешто.

Поред тога, како је Нова објавила, Билчик се 29. марта састао са представницима Телекома, док су дан раније са известиоцем Европског парламента за Србију састанак имали власници Курира, односно представници Адриа Медиа Групе и Еурокатив Србија.

Афера са изостављањем Телекома из извештаја само је наставак дугогодишњих бројних негативних ствари са којима се доводило у везу ово државно предузеће, које је неретко све то радило како би у потпуности угушило конкуренцију.

Троугао Коперникус-Телеком-Мондо и фактор Игор Жежељ

У августу 2020. године, потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић објавила је уговор о сарадњи Телекома и компаније Wирелесс Медиа у власништву Игора Жежеља, којим се Телеком обавезује да, без учешћа у власништву, уложе 38 милиона евра у Жежељеву фирму Mondo Inc. Овим уговором је Телеком Србија практично поклонио портал Мондо Жежељу, који је био у њиховом дугогодишњем власништву, и обавезао се да уложи поменутих 38 милиона евра.

Осим тога, са Телекомом одавно сарађује и компанија Коперникус, чији је власник Срђан Миловановић, а који се доводи у везу са СНС. Наиме, његов брат, Звездан, члан је СНС и дуго је био повереник напредњака за Ниш. На месту повереника СНС у Нишу Звездан Миловановић је од 2016. године, а до тада се углавном помињао као један од власника ТВ Коперникус.

Коперникус је иначе власник две телевизије са националном фреквенцијом – ТВ Прва и Б92, а у центру пажње нашла се и када је Телеком Србија купио кабловског оператера “Kopernikus Techonology”, чији је Срђан Миловановић био сувласник. Телеком је након тога одмах потврдио потврдио да је власништво у „Kopernikus Techonology доо“ купио за 1.000 евра по кориснику којих је око 200.000, а што отприлике износи 200 милиона евра. Међутим, у одговору Инсајдеру Телеком тврди да је износ мањи.

Власници „Kopernikus Techonology“, да би продали фирму Телекому, морали су прво да понуде један другом део власништва – како би испунили право прече куповине. Саставили су документацију у којој формално нуде један другом власништво у фирми и одбијају понуду.

Професор ФЕФА и члан СДС Горан Радосављевић то је оценио као велики ризик за компанију која је ту инвестицију „дебело“ претплатила. Са друге стране, потпредседница ССП говорила је да је Коперникус купљен по 15 пута већој цени од процењене вредности, те да је затим власник тог оператера новцем од продаје купио „две телевизије који нису биле директно под шапом СНС“ ТВ Прва и Б92.

„Када се све ово закувало, ми сазнајемо да Телеком наставља да плаћа додатни новац двема националним телевизијама, истом приватнику ком су већ обезбедили паре да за корист режима купи те две приватне телевизије, а све са намером да се корисници скину са СББ-а и пребаце на Телеком“, рекла је Тепић.

Пренос Премијер лиге платили 600 милиона евра, а гледаност 1,5 одсто!

Још 2021. године, државни Телеком откупио је права на пренос Премијер лиге и ту инвестицију платио невероватних 600 милиона евра. Подсећања ради, најквалитетнија лига Енглеске се годинама емитовала на Спорт клубу, односно СББ оператеру, да би Телеком одлучио да понуди знатно већу суму и добије ексклузивна права на пренос. Телеком је за ову инвестицију дао 100 милиона по сезони.

Приликом жалбе на амандмане, Телеком је у својој одбрани желео да покаже да нема концентрацију медија и да је гледаност Арене 1,57%. То значи да је невероватних 600 милиона евра новца свих грађана Србије дато за гледаност телевизије од 1,57 одсто.

Председник Александар Вучић коментарисао је раније цену по којој је Телеком купио та права и поручио да је цена толика јер су „власник СББ Драган Шолак и лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас у првом кругу понудили више“, али то, како је навео, „нису урадили у другом кругу“.

„Читав тај део политичке сцене у ствари је такозвана лоб варијанта – ако нам прође нешто да ми исконструишемо и имамо паре за себе – а ако нам не прође, да посебно неког ко има део државног капитала и не пропусти утакмицу… већ се боре за своје место под сунцем – онда њих треба ставити на стуб срама“, рекао је Вучић пре готово две године.

Телеком се већ помињао у извештајима ЕУ због власништва и концентрације у медијима

Иако је према информацијама Н1, Билчик желео да прикрије у свом извештају информације везане за Телеком, ово државно предузеће већ се налазило у извештајима Европског парламента И то у неколико наврата.

У октобру 2022. године први пут се нашло и у извештају Европске комисије и то њено власништво у медијима, односно концентрацију на медијском тржишту.

„У току је неколико судских спорова и поступака у којима су Телеком Србија, чији је већински акционар држава, и приватне компаније, како у Србији тако и у иностранству, у контексту високе концентрације медијског тржишта у Србији”, констатовала је Европска комисија.

Поред Европске уније, забринутост због пословања Телекома, изразила је и група конгресмена у писму упућеном председнику САД Џозефу Бајдену. Они су упозорили на то да је пословање овог државног предузећа обавијено велом тајне.

Отворили канцеларију за лобирање у Бриселу од наших пара

Током 2022. године, Телеком је отворио канцеларију за лобирање у Бриселу.

С обзиром на то да се ова фирма у више наврата била под лупом европских институција због нетранспарентног пословања, руководство Телекома се одлучило на овај корак како би предупредило даље критике, али и како би побољшали свој положај у Србији и региону.

„Они су схватили да морају да имају људе у Бриселу. Имајући у виду да је Телеком поменут у последња два извештаја Европског парламента о напретеку Србије ка ЕУ. На овај начин они ће имати лакши приступ институцијама ЕУ и моћи ће да утичу на одређене одлуке”, рекао је раније саговорник нашег листа Нова.

Отворена кампања против СББ, помажу и активисти СНС и председник Вучић

Широм локалних самоуправа по целој земљи, али готово и свим градским општинама у Београду, месецима уназад се постављајју Телекомови штандови где се грађани позивају на раскид уговора са СББ.

Под паролом „Раскид са СББ-ом? Могуће је!“, штандови се постављају и у општинама, али и поштама чиме се грађани врбују како би раскинули уговор.

У овом послу ангажовани су и активисти СНС. Чланови СНС се, како сазнаје Нова.рс, представљају као запослени Телекома и нуде услуге овог кабловског оператера.

У кампању против СББ укључио се и председник Србије Александар Вучић, који је отворено позвао грађане да раскину уговоре са СББ-ом и пређу на Телеком.

„Поготово што сад Телеком има далеко боље програме. Мислим, ја то говорим потпуно лично. Ја волим овај нови Телеком, како се беше зове, јер много страних канала има, могу да гледам и руске канале“, рекао је он.

Да је била јасна намера Телекома да жели да уништи СББ, потврдио је и директор Владимир Лучић који је изјавио да је творац развоја Телекома, што је укључило и сарадњу овог предузећа и Теленора.

„Ово омогућава да се СББ потисне са овог тржишта, да Телеком Србија буде стабилно број једна у малопродаји фиксног интернета, али и да у велепродаји оствари значајан приход у будућности. Што се тиче садржаја, тј. наших ТВ канала, како се коришћењем наше инфраструктуре подразумева и коришћење нашег садржаја, омогућиће се потпуна доминација нашег садржаја у односу на Унитед Медиа канале“, наведено је у саопштењу Телекома из 2021. године.