Прочитај ми чланак

Давенпорт хоће у скупштину, радикали остају при свом ставу – НЕЋЕШ

0

Још се не зна кад ће се наставити седница Одбора за европске интеграције на којој је требало да буде представљен извештај Европске комисије о напретку Србије.

Војислав Шешељ и Мајкл Давенпорт на седници Одбора за европске интеграције (Фото Танјуг - Сава Радовановић)

Војислав Шешељ и Мајкл Давенпорт на седници Одбора за европске интеграције (Фото Танјуг – Сава Радовановић)

И док шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт поручује да је спреман, председница тог одбора Мариника Тепић из ЛСВ каже да треба размишљати и о безбедносним условима. Радикали остају при ставу да Давенпорт по пословнику нема право да се обрати посланицима.

Сада се и одбор за европске интеграције бави испуњавањем услова, не због уласка у ЕУ, већ да би Мајкл Давенпорт могао да уђе у српску скупштину. Верзија извештаја на енглеском језику искоришћена је као инструмент, а напади радикала на госта из ЕУ били су директни и унапред испланирани. Председница одбора додаје – зато се сада бавимо озбиљним проценама.

„Не само протоколарни услови, односно, они по пословнику, већ и комуникацијски и безбедносни. Ја мислим да је ово био само увод у цинове који следе по унапред припремљеном сценарију“, наводи председница скупштинског Одбора за европске интеграције Мариника Тепић.

„Ако је мислила да ће Чанак доћи пијан из кафане да неког пребије не знам, ми бирамо демократска средства, а шта ми планирамо то је наша ствар“, казао је Немања Шаровић (СРС).

Шеф делегације ЕУ у Београду је за сада послао само писмо Маји Гојковић, нејасно хоће ли се још неком званично обратити и да ли му се неко од четвртка званично извинио. Уз поруку – Сада је све у рукама скупштине – Давенпорт каже да чека нов позив.

„Спремни смо да делегације ЕУ учествује у овим суштинским разговорима и око извештаја ако се обезбеде услови“, навео је он.

„У складу са пословником не постоји никаква могућност да се Давенпорт обрати одбору. Некада је била пракса да то ради министар за евроинтеграције а представник седи на галерији“, казао је Шаровић.

Председница одбора најављује другачији приступ вођењу седнице, тј. опомене и искључења ако буде морало. У складу са најавом Маје Гојковић да ће она водити седнице свих одбора да би се скандали спречили, питали смо Тепићеву хоће ли јој председница скупштине дозволити да буде на свом месту.

„Занимљиво је ваше питање, имамо председника одбора а и заменика, не видим начин како неко други може да председава“, рекла је Тепић.

Из одбора за европске интеграције кажу да су у редовној комуникацији са Давенпортом, али датум када ће се посланицима представити извештај ЕК о напретку Србије је и даље непознат.