Прочитај ми чланак

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛОЗНИЦЕ: Радикали положили венац на споменик четничком потпуковнику

0

На данашњи дан 1941. године, четнички официр, потпуковник Веселин Мисита је, са групом четника и храбрих бораца Јадра, ослободио Лозницу.

Лозница је први град у Европи ослобођен од немачких нациста.

Радикали код споменика Веселину Мисити (Фото: СРС)

Комунистички режим је деценијама вешто скривао истину о ослобађању овог града наглашавајући да су Лозницу ослободили устаници.

Да би сећање на Веселина Миситу остало у трајном сећању, Српска радикална странка је организовала подизање споменика испред просторија Странке у Лозници и већ две деценије српски радикали обележавају Дан ослобођења Лознице и полажу венац на споменик њеног ослободиоца.

Данас су венац положили и поклонили се сенима хероја: Вјерица Радета, потпредседник Српске радикалне странке, чланови Председничког колегијума и народни посланици Срето Перић и Миљан Дамјановић, као и потпредседник Извршног одбора Мирослав Малбаша.

Шешељ тражи право жалбе на осуђујућу пресуду

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ тражио је од Механизма за међународне кривичне судове у Хагу да му омогући улагање жалбе на правоснажну пресуду којом је осуђен на 10 година затвора.

Према правилима Механизма, који је правни наследник Хашког трибунала, није могуће уложити жалбу на пресуду коју је изрекло жалбено веће. У поднеску Хагу, Шешељ пак тврди да је то „незамислива ситуација, поготово кад се ради о преиначењу ослобађајуће пресуде“. По лидеру радикала, осуђујућа пресуда је „преседан у међународној кривичној пракси“. Апелационо веће могло је, тврди Шешељ, или да му потврди ослобађајућу пресуду или да наложи ново суђење. По њему, право на жалбу је универзално и не може бити укинуто.

 

Очекује се да се о овом Шешељевом захтеву изјасни председник Механизма Теодор Мерон, који је председавао већу које је осудило председника СРС. Подсетимо, Жалбено веће Механизма укинуло је ослобађајућу пресуду Шешељу, и прогласило га је кривим за прогон и подстицање на прогон Хрвата у Хртковцима, те осудило на 10 година затвора. Међутим, он је казну одслужио јер се урачунало време које је провео у притвору. Жалбено веће је, пак, одбацило жалбе тужилаштва по осталим тачкама првостепене пресуде Трибунала.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!