Прочитај ми чланак

ДАЧИЋЕВЕ МУКЕ: Куку, леле, шта ћемо са ОЕБС

0

Ивица Дачић очигледно мисли да је проблем а не привилегија то што ће Србија доћи на чело ОЕБС, каже бивши председник Србије Борис Тадић.

dacicОд 1. јануара посредујемо између великих: Ивица Дачић

Шеф српске дипломатије је претходно јуче рекао да ће се Србија, када 1. јануара преузме председавање ОЕБС-ом, наћи пред великим изазовом јер ће “морати да се бави питањем Русије и Украјине“. Дачић је у том контексту додао да кандидатуру за ОЕБС “није поднела ова влада, већ влада Бориса Тадића и Вука Јеремића”. 

Швајцарска узор

Србија би при председавању ОЕБС-ом требало да се понаша као Швајцарска ове године – да се стриктно држи формализама, правила, без било каквих залетања. Тако бисмо себи много олакшали живот, каже професор Предраг Симић.

– Дачић, као и увек, уместо преузимања, прибегава пребацивању одговорности на друге. Свака нормална земља жели да председава мултилатералним глобалним институцијама и тиме покаже способност да учествује у решавању међународних проблема. Оваквом изјавом он срамоти Србију и шаље поруку да смо ми земља неспособних и неодговорних људи – каже Тадић.

Бивши председник Србије каже и да је “безочно лагање” да су он и Вук Јеремић донели одлуку о кандидовању. 

– Одлуку је донела влада Мирка Цветковића, у којој је Дачић био први потпредседник. Баш као што се измиче од одлука те владе, тако ће се у будућности измицати и од одлука ове владе – сматра Тадић. Он председавање ОЕБС-ом види као велики изазов и као велику шансу.

Друга алтернатива је, каже, да се Србија пасивизује, „што Дачиц имплицитно предлаже“.

– Дачић се очигледно уплашио одговорности пре него што је и почело председавање ОЕБС-ом – каже Тадић. 

Ко је знао шта ће бити

Када смо добили кандидатуру за ОЕБС није се могло знати шта ће се дешавати са Украјином и Русијом. За нас би у ОЕБС било најбоље да нас обе стране, и Запад и Руси, критикују, сматра аналитичарка Александра Јоксимовић 

Он наводи да ако Србија буде имала мудру дипломатију и буде у стању да буде посредник или чак иницијатор у решавању проблема између Украјине и Русије, и Србија и њени грађани ће имати користи од тога.

– То није значајно само за спољнополитички већ и за економски план. Инвестиције долазе у земље које су у стању да извозе безбедност, јер се то цени као гаранција за сигурност страних инвестиција. У супротном имаћемо статус издржаване земље и дугорочно губити међународни кредибилитет, а последица тога је и економско заостајање – прича Тадић. 

Косово, Крим и интелигенција

Дачић је казао и да “теза да Крим није исто што и Косово вређа нашу интелигенцију”. С друге стране, Тадић каже да је “вређање интелигенције теза да су у питању идентични случајеви, без обзира на њихове сличности”. „Србија би требало да кроз председавање ОЕБС-ом искористи тешко искуство решавања косовског проблема и допринесе решавању сличних проблема у Украјини и у свету“, наводи Тадић. 

(Блиц)