Прочитај ми чланак

Стејт Департмент о протестима: Власт да сарађује с ОЕБС-ом око изборних махинација

0

Амерички Стејт Департмент позвао је власти у Србији да сарађују са мисијом ОЕБС-а на истраживању тврдњи о изборним неправилностима, истичући да је насиље према новинарима, посматрачима и изборним званичницима "неприхватљиво", као и да легитимитет демократских процеса зависи од транспарентности и спремности свих учесника да прихвате изборну вољу.

– Усредсређени смо на сарадњу са Србијом на јачању демократске власти и владавине права, унапређењу регионалне сарадње, наставку економског раста и убрзању напретка Србије на путу ка чланству у Европској унији. Будућност Србије је на Западу – наводи се у писаном одговору Стејт Департмента на питање Гласа Америке о новим протестима у Београду који су у недељу постали насилни.

У саопштењу се поново поздрављају „прелиминарни закључци ОЕБС ОДИХР изборне посматрачке мисије да су избори 17. децембра понудили бирачима избор политичких алтернатива“.

– Са забринутошћу констатујемо налазе ОДИХР-а да су избори били поремећени бројним процедуралним недостацима, притисцима на јавне службенике и злоупотребом јавних ресурса, те да су ови фактори, заједно са системским предностима владајуће странке, створили неправедне услове. Сједињене Државе позивају Србију да блиско сарађује са ОЕБС-ом на решавању ових забринутости – стоји у саопштењу које преноси Глас Америке.

Стејт департмент наводи да би тврдње о неправилностима, „које су пријавили ОДИХР и други тимови за посматрање избора“, требало да буду истражене.

– Насиље усмерено на изборне органе, новинаре и акредитоване посматраче је неприхватљиво. Странке треба да пријаве инциденте изборних неправилности путем одговарајућих правних канала. Легитимност демократских процеса зависи од транспарентности и од спремности свих странака, било да побеђују или губе, да поштују вољу народа изражену на гласању – закључује се у одговору Стејт Департмента.