Прочитај ми чланак

Дачић: Услов за датум учествовање на Тачијевим локалним изборима

0

dacictaci(Танјуг)
Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће за добијање датума почетка преговора са ЕУ бити неопходно постићи договор о плану имплементације бриселског споразума Београда и Приштине.

Дачић је новинарима објаснио да то значи да ЕУ инсистира на договору о плану када шта треба урадити, односно да не тражи да се споразум спроведе до краја јуна, када ће се одлучивати о томе да ли Србија треба да отпочне преговоре о чланству у ЕУ.

„ЕУ жели да види да ли је овај споразум постигнут само ради добијања датума а касније се неће применити, као што је било у мандату претходне владе. Претходна влада је да би добила статус кандидата прихватила ИБМ и споразум о представљању Приштине на регионалним скуповима. Добили смо статус кандидата а онда то нисмо примењивали, већ је то применила тек ова влада“, подсетио је Дачић.

Вучић: Вестервеле очекује потписивање плана имплементације
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић процењује да би шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле приликом посете Београду могао да каже да очекује потписивање имплементационог плана, и истиче да ће наша одлука о томе зависити од тога какав ће тај план бити.
„Ја не очекујем лоше или сувише добре вести, али очекујем да Вестервеле каже да очекује потписивање имплементационог плана, како би могли да добијемо датум“ за преговоре, рекао је Вучић новинарима, одговарајући на питање шта се може очекивати од Вестервелеове посете.
„Од тога какав ће бити тај план зависиће и наша одлука“, истакао је вицепремијер.
Он је такође рекао да ће се са Србима са Косова и Метохије састати у наредна два, три дана.

Према његовим речима, у наредним данима главна тема политичких контаката са званичницима из ЕУ ће бити управо да се не пропусти прилика да се добије датум почетка преговора.

„Ми желимо да применимо споразум а једино што не можемо да прихватимо је да се уради нешто што није предвиђено споразумом. Срби са севера КиМ би требало да буду укључени у имплементацију, али треба ићи корак по корак. Ми ћемо свакако уложити максимум напора да резултат буде позитиван“, реко је Дачић.

Нема нових услова
Уочи предстојеће посете шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа, Дачић је рекао да не очекује нове услове од ЕУ.

„Ми смо одавно заслужили датум почетка прегвора, али ми не одлучујемо о томе. Посета Гвида Вестервелеа је важна јер долази пре процедуре у Бундестагу.

Не очекујм да се поставе неки нови услови. Те посете које сада предстоје, доћи ће Вестервеле, 30. долази Вилијам Хејг, тумачим као охрабрење да се иде напред а не као неки нови услов, а то сам видео и у Вашингтону са потпредседником Бајденом“, нагласио је Дачић.

Да се учествује на локалним изборима
Премијер је, упитан да ли ће заједница српских општина бити формирана пре локалних избора на Космету, рекао да је део плана да се учествује на локалним изборима да би након тога у правом смислу те речи заједница могла да се конституише.

„Заједница је сачињена од изабраних представника и сада се разговара шта ћемо радити дотле и да ли ће ту постојати неко привремено тело.

Ми ту сагласност још нисмо постигли, као што нисмо постигли ни сагласност око избора јер ту је неопходно учешће ОЕБС-а“, рекао је Дачић.