Прочитај ми чланак

Дачић у „Утиску недеље”: „Обожавам скупштину, обожавам да убеђујем друге”

0

Ivica-Dacic

(Утисак недеља)

Ивица Дачић у Утиску недеље каже да обожава Скупштину, и да је увек за расправу у парламенту. Премијер каже да Влада ради, и да је он сам и данас радио.

„Обожавам скупштину, онај ко жели да се бави политиком мора да има основне одлике, а то је да се избори у убеђивању друге стране. Ја сам увек да се расправља у скупштини“, каже Ивица Дачић.

Он додаје да је и данас радио, и да Влада наставља да ради. Објаснио је да је изашао са седнице скупштине у једном тренутку да би обавио неке разговоре везане за локалне изборе на Космету.

„Разговарао сам са представницима међународне заједнице, данас сам имао разговоре са земљама Квинте“, каже Дачић.

Он објашњава да је проблем око изборног материјала, и да је Србији и даље неприхватљиво да на гласачким листићима постоји грб Косова.

„Имам, осећам да су тек у последњих недељу, две схватили озбиљност проблема. Није то уставна категорија, него Косовска ЦИК жели и кроз те папире да представи државност“, каже Дачић.

Инсистирали смо да изборни материјал буде статусно неутралан, додаје Дачић.

„Ми јесмо заинтересовани за излазак на изборе, али нисмо задовољни са притиском међународне стране. Као да албанска страна није много заинтересована да Срби изађу на изборе. Из тих локалних избора пристиче ЗСО. И када спојите све функције које ће имати то је значајна власт“, рекао је Дачић и додао да је зато данас разговарао да би се нашло хитно решење, а то је најкасније до сутра.

Говорећи о реконструкцији Дачић каже да није више битно да ли ће се нова влада избрати сутра или када се заврши расправа, пошто је већина обезбеђена.

„Идеја је била да је то један искорак, да видимо да ли нешто можемо боље да урадимо. Дошли смо до краја тешког почетка. Отворени су преговори, и морамо да идемо даље. Остали смо сами, у смислу слабости или предности које имамо. Важно је друштво органиовати тако како би то био реформски процес, који неће значити да ћемо само прераспоређивати кадрове него да се види где може да се направи искорак“, каже Дачић и додаје да је веома битно што су више од пола кандидата за министре нестраначке личности.

„Важно је да је СНС као највећа странка у коалицији добила већи простор у влади. Опет, важно је и корак да се проба да се направи искорак у области економије“, каже Дачић .

Говорећи о „разлазу“ са Млађаном Динкићем, он каже да је тражио превише и да нису могле да му се испуне жеље.

„Рекао сам Динкићу да немам ништа против да остане у влади, ако буде прихватљив предлог. Он је хтео да буде потпредседник Влада за инвестиције, председник СИЕПЕ и министар саобраћаја, туризма, телекомуникација и информатичког друштва. Ја сам му рекао да мислим да је то немогуће, али да ћу разговарати са другима. Када сам га позвао пред конференцију, рекао је да не мора да буде више минстар за телекомуникацију“, каже Дачић и додаје да није било могуће да се договори са Динкићем.