Прочитај ми чланак

Дачић у СБ УН: На Косову спроведено етничко чишћење Срба

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је на седници СБ УН да представници Приштине износе грубе неистине и лажи пред тим телом.

Serbian Prime Minister Ivica Dacic visits Hungary

Он је истакао да је на делу националистичка политика чији је циљ уједињење у једну државу свих територија са већинским албанским становништвом.

Дачић је истакао да се не може говорити о геноциду над народом ког сада има десет пута мање него припадника народа чији представници тврде да је над њима извршен геноцид.

Додао је да је само 4.000 Срба успело да се врати у своје домове, а потом и изнео податке о броју Срба који живе у појединим местима.

Како је навео, у Приштини је 1981. године живело више од 43.000 Срба, а двадесет година касније 430.

“У Урошевцу је пре 35 година било 18.000 Срба, сада их има 32… У Призрену, где сам и ја рођен и који је у 14. веку био главни град Србије, 1981. године је живео 11.651 Србин, а 2011. 237. Ово је статистика, ово је истина, ово су чињенице“, напоменуо је Дачић.

Министар спољних послова Србије је истакао да је Београд спреман на наставак дијалога са Приштином, али је истакао и да у тој намери Београд често нема саговорника са истом визијом просперитетног и напредног региона.

Поновио је да је на основу Резолуције 1244 СБ УН, Косово и Метохија саставни део Србије, уз оцену да у извештају о раду УНМИК није на прави начин представљен значај ЗСО. Такође, позвао је земље које нису признале самопроглашену независност Косова да остану доследне у томе, упркос притисцима.

Оценио је и да су недопустиви бројни случајеви скрнављења српских културних верских објеката, уз подсећање да је постала редовна пракса заплена свих књига на српском језику.

Седница Савета безбедности УН на којој ће бити размотрен нови тромесечни извештај генералног секретара Бан Ки Муна о Косову почела је у седишту Уједињених нација у Њујорку у четвртак око 16 часова по средњоевропском времену.

На седници су и министар Дачић, амбасадорка самопрокламованог Косова у САД Фљора Читаку, као и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Бан Ки Мун је у извештају за период од 16. априла до 15. јула, објављеном почетком августа, навео да су косовске и српске власти потврдиле посвећеност дијалогу, али и позвао лидере у Београду и Приштини да покажу нову креативност, флексибилност и спремност за компромис како би дошло до напретка у дијалогу и Косово и шири регион поставили на пут стабилности и развоја.

Према његовој оцени, практично спровођење споразума Београда и Приштине уз посредовање Европске уније „није значајно напредовало“, а додао је и да „Београд и Приштина настављају да се међусобно оптужују за мањак напретка“.