Прочитај ми чланак

Дачић у Бриселу потезао „разграничење“ за шта нема мандат

0

Питање столице Косова у УН није потезано у Бриселу јер се ти разговори не баве статусним питањима, изјавио је премијер Ивица Дачић, и истакао да је у последњој рунди било покушаја да се стране у дијалогу приволе да нешто потпишу, али да он није могао пристати ни на каква парцијална решења о северу Косова.

 

Дачић је, гостујући на телевизији Б92, потврдио да је посредник у дијалогу Београда и Приштине, висока представница ЕУ Кетрин Ештон, понудила њему и косовском премијеру Хашиму Тачију да се нешто парафира, али да он на то није могао пристати.

„Она је имала негативна искуства с низом преговарача. Па и нешто што смо Тачи и ја договорили, косовска страна није поштовала и она је желела да се нешто парафира, али ја не могу потписивати сепаратни део документа, јер овде је захтев да питање паралелизма решавамо у оквиру заједнице српских опшина. Можемо питања решавати једно по једно, али ако решавамо тако, онда ни решења не могу бити иста као у пакету“, објаснио је Дачић.

Он је истакао да током бриселских разговора није потезано питање чланства Косова у УН, нити иједно друго статусно питање.

„Ови разговори немају статусни карактер. Ми бисмо желели да имају. Такође, ја сам изнео у Бриселу да би најбоље решење било разграничење, али о томе не желе да разговарају. Мислим да више о томе не жели разговарати Кетрин Ештон“, казао је Дачић.

Одговарајући на питање – јесу ли Београд и Приштина близу договора о северу Косова – Дачић је рекао да је договор „тако близу, а тако далеко“, јер постоји несагласност око питања надлежности српских општина.

Иако је, према његовим речима, немогуће у неколико дана решити проблеме који су гомилани неколико векова, Србија не сме пропустити историјску шансу да косовско питање реши на трајан начин.

Истичући да је неумесно да га пореде с некадашњим француским председником Шарлом де Голом, који је својевремено признао независност Алжира, Дачић је нагласио да није спреман да заврши с Косовом тако што ће предати Косово.

„Међутим, мислим да Србија треба што пре да реши то питање и остале нагомилане проблеме. Уколико ми то питање не решимо брзо, не само да нећемо моћи да решавамо неке друге проблеме, него ће и питање Косова и Метохије бити све удаљеније од некаквог позитивног решења“, рекао је Дачић.

Премијер је истакао да он у дијалогу не одлучује самостално, већ у координацији с владом и председником државе, а у складу с резолуцијом коју је усвојио парламент.

„Ја само не желим да позивам народ на колектиовно самоубиство. У томе нећу учествовати“, рекао је Дачић, упозоривши да је, како време пролази, а Срба је на Косову све мање.

„Ја бих волео да више не гинемо за Србију, већ да мудром политиком бранимо националне интересе“, рекао је Дачић.

Премијер је истакао и да је једнако непримерено и то што га политички противници пореде с бившим хрватским премијером Ивом Санадером, који је ухапшен због малверзација.

Дачић је, међутим, рекао да га то уопште не брине, јер да би то поређење било умесно, мора постојати некакво богатство које је стекао на нелегалан начин.

„Ја се бавим политиком више од 20 година, био сам у животу све, и власт и опозиција, преживео сам 5. октобар, атаке и подметања, да сам крив не бих се бавио овим послом, него би се негде сакрио и трошио некакво богатство… Зар неко мисли да сам ја био сарадник нарко-клана за један блекбери телефон?“, рекао је Дачић, напомињући да је у сваком тренутку спреман да своју имовину измери са сваким политичарем на политичкој сцени Србије.

Према његовим речима, све афере које се у медијима покрећу против њега за циљ имају нарушавање кредибилитета владе, јер опозиција нема шта да замери њеној политици.

Истичући да се никада није видeо нити чуо са нарко-босом Дарком Шарићем и да се с његовим сарадником Родољубом Радуловићем виђао у приватном својству, не знајући да је он на било који начин повезан с криминалним миљеом, Дачић је најодлучније одбацио тврдње да су чланови Шарићевог клана управо из његовог окружења обавештени да треба да побегну из земље.

„То су глупости. Какву информацију из мог кабинета? Мој кабинет није информисан ни о једној истрази. Ја се о тој истрази нисам информисао нити сам знао ишта о томе. Како да одате нешто о чему ништа не знате“, казао је Дачић, истичући да у томе што се виђао с Радуловићем нема кривичног дела, већ искључиво могућности политичке компромитације.

Упитан – размишља ли о подношењу оставке након те афере – подсетио је да је премијер Зоран Ђинђић убијен, а да нико од оних који су се дружили с његовим убицама није поднео оставку.

„Ако неко у овој земљи заиста верује да сам ја нарко-дилер или помагач нарко-клана, ја сам промашио тему. Ако сте то, онда имате материјалну корист. Нећу вам показивати које одело носим, за разлику од неких који данас живе по вилама“, рекао је Дачић, и поручио да о томе ко је подобан да буде премијер не одлучују никакви комитети или медији, већ народ.

Дачић је рекао да је добродушан човек, отворен према другим људима, али да га је све оно кроз шта је прошао у последње време поучило да се треба мењати, односно да треба да постане затворенији како не би излагао потенцијалним непријатностима себе и своју породицу.

„Нису судије они који праве афере него народ…Хајде сада да видимо с ким су се они дружили, што су радили и где су им паре. Нисам се до сада интересовао, али је очигледно да ћу се морати интересовати“, закључио је Дачић.

 

(Факти)