Прочитај ми чланак

Дачић: То јесте етничко чишћење, али Срба!

0

Седница Савета безбедности УН на којој је представљен тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о Косову протекла је очекиваном расправом и жестоком реториком између делегација из Београда и Приштине. Суштински то значи да ниједан проблем није решен.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

Новина је да су Косово, а за њима САД и Велика Британија, затражили да се „прореде“ седнице СБ о овој теми, односно изместе из Њујорка у Брисел.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић инсистира да Приштина „износи грубе неистине и лажи у УН“, да је „на делу националистичка политика чији је циљ уједињење у једну државу свих територија са већинским албанским становништвом“.

Шеф српске дипломатије је истакао да од „427 насеља у којима су живели Срби, данас су протерани из 311“.

– То јесте етничко чишћење, али Срба. У Призрену, где сам и ја рођен, 1981. је живео 11.651 Србин, а 2011. године 237 – рекао је Дачић, позивајући се на податке пописа које су спровеле приштинске власти.

Он је истакао да је само око 4.000 Срба остварило право на повратак у своје домове на КиМ:

– Када погледате бројке, статистику, која је поразна, видите да је у ствари извршено етничко чишћење Срба.

Косовска амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку оптужила је Србију да опструира спровођење бриселских споразума, и оценила да не би требало више трошити време Уједињених нација на ситуацију на Косову.

Она је оценила да „у свету има 20 милиона избеглица, највише од Другог светског рата, милиони жена су жртве сексуалног насиља, много деце очајнички треба храну и склониште и да се средства која се троше на Унмик могу боље искористити за друге проблеме у свету“.

Представници САД и Велике Британије такође сматрају да би Савет безбедности требало да се „бави важнијим питањима“.

Геноцид и „геноцид“

– Основна дефиниција геноцида, ратних злочина и етничког чишћења јесте уништавање или протеривање становништва. Србија је милион пута изјављивала да сваки злочин треба да буде кажњен, али историја још не памти такав ‘геноцид’ после којег припадника народа који је наводно извршио геноцид има 10 пута мање, а припадника народа над којим је наводно извршен геноцид има значајно више него раније – казао је Дачић.