Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: „Србија вршила злочине?“

0

Министар спољних послова Ивица Дачић демантовао је наводе да се ради на рехабилитацији Слободана Милошевића и рекао да нико не глорификује деведесете.

dacic u skupstini n.s.

Ипак, како каже, Хашки трибунал је своје рекао – Милошевић је ослобођен сумњи за етничко чишћење и ратне злочине у БиХ и да није био део удруженог злочиначког подухвата.

Дачић је у одговору лидерима опозиције навео да ће о Милошевићу судити историја, а да у друштву не би требало да буде подела око тога да Србија није одговорна за ратне злочине у БиХ.

Како је све почело:

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић претходно је рекао да нема кривице Милошевића, Југославије и Србије, као и да су срушене лажи о геноциду и ратним злочинима које су биле основ за кажњавање Србије и српског народа.

Он је подсетио да је од изрицања пресуде Радовану Караџићу прошло скоро пет месеци али, иако је пресуда јавно објављена, и поред указивања на чињеницу да је у њој у параграфу 3460 Милошевић ослобођен сумњи за етничко чишћење и ратне злочине у БиХ, „о томе је на Западу владао мук“.

„Зато се тиме руши слика о оправданости западне политике према Србији“, истакао је Дачић.

Како се наводи у писаној изјави, у пресуди се наводи да је Милошевић говорио да сви припадници других народа и етничких група морају бити заштићени и да национални интерес Срба није дискриминација (параграф 3288), као и да је потребно борити се одлучно против криминала (параграф 3284).

Реагујући на изјаве председника Демократске странке, Социјалдемократске странке, Либералнодемократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине, Бојана Пајтића, Бориса Тадића, Чедомира Јовановића и Ненада Чанка о Милошевићу и ратовима током распада Југославије, Дачић навео да они не брину због Милошевића и те деценије.

“Тиме свесно лажу, јер је борба против Милошевића и његових злочина била основни мото њиховог постојања. Сада им смета и Хашки суд јер је констатовао да Милошевић, а тиме и Србија, није одговоран за ратне злочине и етничко чишћење у БиХ. Зато и толика политичка хистерија“, навео је Дачић у саопштењу.

Према његовим речима, они бране своју политику која се у то време „заснивала на томе да је Србија вршила ратне злочине и да је државно руководство Србије, на челу са Милошевићем, било удружени злочиначки подухват“.

„Управо је Хашки суд констатовао супротно – да је Милошевић ослобођен сумњи за етничко чишћење и ратне злочине у Босни и Херцеговини, да није био део удруженог злочиначког подухвата и да је, управо супротно, осудио етничко чишћење“, навео је Дачић у писаној изјави и додао да је тиме констатовано да ни Србија није одговорна за ратне злочине.

Како каже, то што пише за Милошевића, односи се и на Србију.

„У Хагу се не суди само појединцима. Хаг је кроз принцип удруженог злочиначког подухвата судио држави Србији. У свакој хашкој пресуди пресуђено је и држави Србији. Зато сваки грађанин Србије који мисли добро Србији овом треба да се радује“, рекао је Дачић.

Он је у саопштењу, које је објавило Министарство спољних послова, лидере опозиције назвао „фронцлама некадашње опозиције“ и додао да живе у прошлости.

„Србија треба да гледа у будућност, уосталом, Србија је у сваком погледу отишла најдаље тек кад су сви они попадали са власти. Оставили су за собом опустошену привреду, затворена предузећа, отпуштене раднике, обогаћене појединце и осиромашено становништво. Да то пресуди, није нам неопходан Хашки суд, ту је наш народ и грађани Србије. Сви они заједно кад се скупе освојили су мање него моја листа на изборима. То је најбоља пресуда“, навео је Дачић.

Подсећамо, наводима из пресуде Радовану Караџићу, правно гледано, Слободан Милошевић није ослобођен коментаришу правни стручњаци процес пред МКСЈ.

Осим тога, Дачић је истакао да је Србија “најдаље отишла кад су Тадић, Јовановић, Пајтић, Чанак и остали отишли са власти”. Како каже, реч је „плејади заборављених“, додаје да им овог пута Хаг није од помоћи и да је понављање ове приче фарса.

„О томе говоре они из некадашње и садашње Демократске странке, Тадић, Чеда и Пајтић, који су, кад је Милошевић вршио притисак на Караџића да прихвати мировни план, убеђивали Радована на Палама да тај план одбаци“, нагласио је Дачић.

Пајтић: Милошевић је био диктатор

Дачић наводи да је лидер ЛДП Чедомир Јовановић потписао Милошевићу гаранцију приликом хапшења да неће бити изручен Хашком трибуналу.

„Тадић, који је, кад су му социјалисти били потребни, на седници Главног одбора ДС-а 7. јуна 2008. године, дословце рекао да су ДС и СПС суочени са чињеницом да лидери странака нису међу њима (Ђинђић и Милошевић) и да обе странке имају свој бол, али да морају у будућности да покажу спремност и нађу бољу шансу за сваког грађанина Србије. И Пајтић је гласао за ту коалицију, па како сада смета само то што Хаг није осудио Милошевића“, указао је Дачић.

Он додаје да Вук Драшковић, који је први формирао Српску националну гарду и послао је у Хрватску у августу 1991. године, данас прича о ратној гарди Милошевића додајући да је Драшковић био родоначелник националистичког покрета.

Наводи и да је у Декларацији о стварању СПО-а у марту 1990. записано да је анационално понашање равно националној издаји, као и да се “неће моћи отцепити ниједан педаљ земље натопљене српском крвљу и обележене српским црквама и гробовима”.

„За такву политику данас Срби леже у Хагу“, сматра Дачић.