Прочитај ми чланак

Дачић: Србија није банана република (ВИДЕО)

0

СКОПЉЕ – Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је у Скопљу да Албанци у Прешеву и Бујановцу имају иста права као и сви други грађани Србије и да уклањање споменика погинулим припадницима ОВК и ОВПБМ нема никакве везе са људским правима. Дачића је уз највише државне и војне почасти и интонирањем химни Србије и Македоније, дочекао македонски премијер Никола Груевски.

Дачић је нагласио да Србија није „банана република“ и да има законе који се морају поштовати и поновио да у Прешеву има 22 споменика ОВК и ОВПБМ и да је држава ћутала све док није овај споменик постављен испред зграде општине.

„То нема везе са људским правима, нисам тражио ништа што не постоји у другим државама и што не постоји у закону. Ви знате за шта се ја залажем кад је реч о Косову и зато се обратите албанским лидерима који о томе неће да разговарају и неће да повежу питања једне територије са другом, зато што не смеју“, рекао је Дачић.

Још једном је указао да у Америци не постоје споменици Ал Каиди, нити у Шпанији или Британији споменици терористичким организацијама.

Како је истакао премијер Србије, између Србије и Македоније постоје само два отворена питања, а то су односи Српске православне цркве и канонски непризнате Македонске православне цркве и различити ставови две државе према питању Косова.

Дачић је истакао да је македонског колегу замолио на уздржаност када је реч о Косову, док трају разговори Београда и Приштине, како би то био допринос дијалогу.

Премијер Србије је најавио и састанак ресорних министарстава две владе у мају у Београду, што ће, како је нагласио, бити још један допринос сарадњи Србије и Македоније.

Предводећи српски делегацију Дачић је положио венац на споменик борцима који су пали за Македонију. Премијер Србије ће се састати и са председником македонске скупштине Трајком Вељаноским.

У делегацији Србије је и министар правде и државне управе Никола Селаковић, који је са министром за информатичко друштво и управу Ивом Ивановским разговарао о сарадњи два министарства, посебно у области размене искустава из области електронске управе и заједничког наступања у евроинтеграцијама.

Посету Македонији Дачић је почео синоћ, присуствујући Светосавској академији, где је истакао да Србија жели да настави да буде најбољи пријатељ македонском народу и држави, као и да Србија нема никаквих територијалних, културних, ни било каквих других намера или претензија ка Македонији.

Дачић је на Светосавској академији у Скопљу, поводом 27. јануара, који је македонска влада прогласила за национални и државни празник Срба у тој држави, поручио да су Србија и Македонија можда имале и да имају нерешена питања, али да је сигуран да нигде више нема разумевања за заједничке проблеме Срба и Македонаца него што је то у Македонији.

(РТС, Курир)