Прочитај ми чланак

Дачић: Србија без пријатеља на Западу

0

ivica_dacic(ФоНет)

Србија нема ниједног искреног пријатеља на Западу, не оног који би био на нашој страни, него оног који би имао више разумевања за наше ставове о најважнијим питањима, која муче регион Балкана, оценио је данас у Паризу премијер Србије Ивица Дачић.

То Србију доводи у ситуацију да се налази у живом песку, живом блату и да сваке године тонемо све дубље, јер нема начина да оно за шта се залажемо допре до свести оних који данас одлучују о Европски унији (ЕУ) и неким најважнијим процесима у Европи, истакао је Дачић после разговора са француским премијером Жан Марк Ероом.

Он је истакао да је наишао на „велико разумевање“ француског премијера кога је упознао са током дијалога Београда и Приштине у Бриселу, у који је Београд пуно уложио.

Тај дијалог је нама везан и са питањем европских интеграција, рекао је Дачић, уз напомену да Србија није учествовала у преговорима, „већ једино у начину како да укине своје институције и Србе са севера Косова убаци у косовски систем“.

„Говорило се да ће они нама понудити широку аутономију за Србе унутар Косова, од тога нема ништа, и сада имамо рок до уторка ада се изјаснимо о том предлогу“, рекао је Дачић.

Он сматра да дијалог нема о чему да се води, јер Приштина неће да помери своје ставове.

„Француски премијер је обећао да ће се Француска заложити да Србија што пре добије датум, да они апсолутно подржавају Србију и стоје иза Споразума о стратешком партнерству и заинтересовани су да све то преточимо у реалну политику“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, то значи да Србија има неку руку за коју може да се ухвати и изађе у живог песка, а то је једино могуће у стратешком партнерству са Француском.

Дачић је напоменуо да премијер Србије седам година није био у Француској, док председник Француске од 2001. године није био у Србији.

Он је истакао да Србију и Француску веже традиционално пријатељство, али је оно на његову и жалост читаве Србије у протеклих неколико деценија више било у уџбеницима из историје него у реалности.