Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: „Споразум с Приштином треба постићи за време Трампа“

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да у дијалогу Београда и Приштине треба што пре постићи трајно решење јер може доћи до промена у међународним односима.

„Потребно је убрзати дијалог, постићи трајно решење, не губити време, за српске интересе је добро да се тај процес што пре заврши јер се међународни односи могу променити“, рекао је Дачић на конференцији за медије с премијером Доминике Рузвелтом Скеритом.

Дачић је навео да је администрација председника САД Доналда Трампа прва америчка администрација која је отворила врата могућности да се дође до компромиса Београда и Приштине.

„Неке раније, а можда и нека будућа, имаће став да је компромис само признање независности Косова“, казао је шеф српске дипломатије.

Додао је да и шефица европске дипломатије Федерика Могерини подржава тражење компромиса и да ће после ње „можда доћи неко други ко неће бити наклоњен томе“.

Он је рекао да је потребно постићи договор у наредних годину или две, и додао да ће се до споразума, ако не буде постигнут у том периоду, тешко доћи икада после.

Оценио је да је за то неопходна политичка стабилност у Србији и критиковао опозицију због тога како се односи „према државотворним питањима“.

Дачић је рекао да је Србији потребан консензус око Косова, какав постоји међу Албанцима, и додао да је незадовољан што опозиција најављује да ће им главна активност бити спољнополитичка.

„То значи да ће они у Бриселу да причају вероватно да је у Србији диктатура, да у Србији нема људских права, да је Србија фактор нестабилности и изазивања конфликата са суседима. То је исто као што причају наши непријатељи“, казао је Дачић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!