Прочитај ми чланак

Дачић: Огромни притисци на земље које су биле уз Србију, Пацоли потплаћивао у ходнику

0
Фото: Зорана Јевтић

Фото: Зорана Јевтић

Шеф дипломатије Ивица Дачић говорећи о одлуци Унеска да не прими Косово парафразирао је реченицу из стрипа „Алан Форд“ – „Ко жели победити, не сме да изгуби“.

Дачић је рекао да је Србија даноноћно радила на томе да обезбеди довољно гласова на Генералној конференцији и да се у Паризу показало ко су прави пријатељи.

„Хвала и онима који су гласали за пријем Косова, јер су показали да нам нису баш неки пријатељи“, рекао је Дачић.

Осим парафразирања култног цитата Броја Један из Алана Форда „Каниш ли побједити, не смијеш изгубити“, Дачић је у озбиљнијем тону рекао и да су бројне земље трпеле огромне притиске да гласају за пријем Косова.

Потпредседник Владе је имао поруку и за приштинске власти и поручио им да „престану да сањају бајке“ и да неће моћи да добију ни на гласању за чланство у УН.

„Навешћу само један пример, а то је да је Беџет Пацоли био у ходнику у згради Унеска током гласања, а он са тим гласањем нема никакве везе. Он има везе са нечим другим, а то је потплаћивање оних широм света да гласају“, рекао је Дачић.

Како је рекао, за разлику од премијера Вучића, он сматра овај дан великом победом Србије, али и победом правде и истине.

„Мислим да се тако осећа сваки грађанин Србије. Туђе нећемо, али своје не дамо и нисмо ни дали, бранили смо своје светиње и своје наслеђе. Али доказали смо и да нисмо сами, да имамо пријатеље и утицај у свету“, рекао је Дачић.

Српски шеф дипломатије је додао да су у Унеску правда и принципи показали да су јачи од притисака и кампање уцена.

Дачић је рекао да су представници Србије ћутали о својим сазнањима, како не би доводили стране колеге у неприлику, али да имају информације о бројним, великим притисцима због овог гласања.

„Минстарка из Мадагаскара ми је рекла да је морала десет дана да затвара уши и да не слуша оне који помажу њену земљу финансијски. За њих је херојски успех то што нису гласали за“, рекао је Дачић.

Он је додао и да су Азербејџан и Таџикистан обећали да ће бити уз Србију, али се нису појавили на гласању, док су четири земље промениле став после дугих разговора са Србијом.

„Једна од земаља из ЕУ је обећала да ће бити уздржана, али су нам јутрос рекли да не могу да одоле притисцима. Поручио сам им да ми је жао што губе пријатеље због изгубљене битке“, рекао је Дачић.

Дачић се осврнуо и на наводе опозиције да је власт знала да Косово неће бити примљено и да је прављена фарса око Унеска зарад рејтинга и поручио им да „би било боље да су мало помогли“.

 

Б92