Прочитај ми чланак

Дачић: Ниједним потезом нећемо признати Косово

0
Фото: АП

Фото: АП

Вицепремијер Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је пред сутрашње преговоре у Бриселу да нема промена у ставовима Србије, да ће српска страна бити конструктивна, али да ниједним потезом неће признати независност Косова.

– Очекујемо напредак, али не по цену наших националних интереса – рекао је Дачић новинарима на Међународном сајму ЕXПО 2015. у Милану, на обележавању Дана Србије.

Упитан где су црвене линије српске делегације, он је рекао да је „све дискутабилно осим признавања Косова“.

– Ниједним својим потезом не желимо да признамо независност Косова, а све што је изнад тога је прихватљиво. Зато смо одбијали до сада све индиректне покушаје да се кроз неутралне преговоре пропагира или дефинише независност Косова, а тако ћемо се понашати и даље – рекао је Дачић.

Он је додао да из Милана путује право у Брисел, где ће се придружити премијеру Александру Вучићу. Како је навео, очекује велике притиске.

– Према сазнањима из дипломатских кругова, много се очекује од тих разговора. То несумњиво значи да ће притисак бити велики, али Србија ће сигурно имати конструктиван прилаз као и до сада. Да ли ће доћи до конструктивних договора не зависи само од нас, већ и од друге стране које је одбијала да се сложи са неким предлозима попут Заједнице српских општина – рекао је Дачић.

Рунда дијалога измедју Београда и Приштине, која је предвиђена за 23. јун, биће кључна за процес нормализације односа и за отварање првих поглавља у преговорима Србије са ЕУ до краја године.

(Танјуг)