Прочитај ми чланак

Дачић: Не можемо да уводимо санкције Русији

0

dacic putin

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је позиција Србије у вези са кризом у Украјини принципијелна и да Београд поштује територијални интегритет сваке државе чланице Уједињених нација, али да не мопже да уводи санкције Русији. …
„Наш став је јасан, наша позиција је принципијелна и ми поштујемо територијални интегритет сваке државе“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова, одговарајући на питање да ли Србија трпи притиске запада да уведе санкције Русији због украјинске кризе.

„Ми не можемо да уводимо рестриктивне мере према Руској Федерацији“, поручио је шеф дипломатије.

Дачић је рекао да ће Србија морати да усклади своју политику са политиком Европске уније када постане њена чланица.

„Србија није чланица ЕУ, да смо спремни, били бисмо већ њена чланица. Како нисмо спремни да будемо чланица, а треба да будемо спремни одмах сада да прихватимо све што они кажу – то ће бити онда кад постанемо пуноправни члан ЕУ, а дотле ми морамо да водимо рачуна о нашим националним и државним интересима“, рекао је Дачић.

„А, нисам видео ни да су све европске земље јединствене око тога“, приметио је Дачић.

Он је позвао земље Запада да се, како је рекао, ману притисака који се тичу односа Србије са Русијом и Кином и додао да неке земље не желе да одустану од праксе притисака на Србију, јер сматрају да једино они „функционишу код Срба“.

„Мало су се Срби променили, нема потребе да нас неко притиска, ми ћемо друге да притискамо. Ми ћемо да притискамо тиме што имамо конструктиван став“, рекао је Дачић и додао да „ми знамо шта желимо и шта не желимо, али исто тако и шта морамо, а шта не морамо“.

„Нормално је да западне земље имају одличне односе са Русијом и Кином, а проблематично је да Србија има добре односе“, рекао је Дачић.

Напомињујући да Француска продаје Русији ратне бродове, од којих се један зове „Севастопољ“ по главном граду Крима, Дачић је приметио „а, нама ће замерити ако неки оркестар који се зове Севастопољ дође да држи концерт.

“То не може тако са Србијом“, оценио је српски вицепремијер.

Дачић је рекао да је наложио „људима у министарству да какав је однос према нашим дипломатама, такав однос буде према њиховим дипломатама у нашој земљи“.

 

(Танјуг)