Прочитај ми чланак

Дачић: Морамо искористити Ештонову до краја године

0

Ketrin eston

Не очекујемо да ће у преговорима са ЕУ кроз поглавље 35, које се осноси на Косово, бити дефинисани нови услови, каже за РТС премијер Србије Ивица Дачић, истичући да је ЕУ стратешки циљ земље. О Ружићу и изборима након повратка из Брисела, наводи Дачић.

Уочи одласка у Брисел, Влада је усвојила Платформу за учешће делегације Србије – као и преговарачке групе за Поглавље 35 на експланаторном и билатералном скринингу. Премијер Србије Ивица Дачић у интервјуу за РТС објашњава да се тим документом Унија дефинише као стратешки циљ – али и као средство да земља постане боља, ефикаснија, уређенија.

Дачић не очекује да ће кроз поглавље 35, које се осноси на Косово, бити дефинисани нови услови и каже да је још увек неизвесно које ће поглавље бити прво отворено.

„Не треба износити претерана оптимистичка очекивања, то ће све ићи својим током, сигурно је да постоји могућсност да то буду питања 23 и 24 или поглавље 35, или можда као у случају неких других земаља поглавље 32, које се односи на финансијску контролу“, рекао је Дачић, говорећи о томе које би прво поглавље могло да буде отворено.

Прецизирао је да ће то бити тема расправе на другој међувладиној конференцији 25. јула.

Коментаришући чињеницу да Србија почиње преговоре, а Заједница српских општина на Косову још није формирана, Дачић истиче да је Србија добила датум за преговоре пре свега због напретка у дијалогу са Приштином и резултата у бориби против криминала и корупције.

„Поглавље 35 и поглавља 23 и 24, а то су Косово и питање правде и безбедости, пратиће нас све време преговора. То значи да немамо ни дана слободног времена да каснимо, зато што морамо што пре да формирамо Заједницу спрских општина“, навео је Дачић.

На питање када ће ЗСО бити формирана, премијер је одговорио да ту не постоје рокови, да је потребно прво договорити статут, као и да има много проблема са Приштином.

„Ми нисмо ни могли да договоримо питање правосуђа, јер приштинска страна није показала жељу за компромисом. С друге стране, не можемо да одговарамо за нешто за шта је Приштина крива и ту је Кетрин Ештон имала веома коректан однос“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, Србија мора да искористи то што ће шефица европске дипломатије Кетрин Ештон бити на тој функцији до октобра или до краја године.

„Искористити у том смислу да што више питања решимо, јер не знамо ко ће бити следећи“, прецизирао је Дачић.

На питање да ли Бранко Ружић остаје министар, Дачић је рекао да о томе нису расправљали, али да ће се то питање, као и питање будућности саме Владе, наћи на столу након повратка из Брисела.

„Нико нема право да износи нека своја мишљења за која се могу тумачити као мишљења Владе, али то ни мало не значи да у Влади око овог питања постоји било какво нејединство. Једноставно, министри треба да се баве својим послом“, рекао је Дачић.

Коментаришући евентуално одржавање ванредних парламентарних избора, премијер Србије је поновио да они нису приоритет и да су изазови сувише велики да се не бисмо ухватити у коштац са њима.

„Чекају нас преговори о чланству у ЕУ, чека нас дијалог са Приштином, чека нас изградња Јужног тока, чакају нас инвестиције из Емирата, кинески премијер треба да дође да отвори мост, такође имамо преговоре са ММФ-ом, Светском банком“, навео је Дачић.

„Другим речима, моје је мишљење, не због мог места и улоге у Влади, да то (избори) није приоритет, али наравно то је део договра, о томе ћемо Вучић и ја разговарати као о свим другим питањима где смо имали апсолутну сагласноаст“, закључио је Дачић.

(РТС)