Прочитај ми чланак

Дачић: Летујте у Грчкој, тамо где нас воле, а не тамо где нам бацају кола у море

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и његов грчки колега Николаос Дендијас оценили су у Београду да јаке историјске везе и велико пријатељство две државе треба претворити у јако савезништво. На заједничкој конференцији за новинаре после састанка, министри су навели да је приоритет две државе додатно развијање економске сарадње. Дачић је истакао да је њихов задатак не да кваре већ да развијају односе две државе који су већ на одличном нивоу.

„Ја сам увек говорио да кад већ Срби хоће негде да летују, идите тамо где вас воле. Нисмо ваљда мазохисти да идемо тамо где нас мрзе, где ће нам бацати аутомобиле у море или да кријете наше регистарске таблице“, рекао је Дачић, наводећи да је то његов лични, али и став као министра спољних послова.

foto: flickr

Дачић је захвалио Грчкој на подршци по питању Косова и рекао да Грчка може од Србије да очекује подршку за питање Кипра. Они су разговарали о могућности за оснивање трилатерале Србија-Грчка-Кипар.

Министар спољних послова Грчке Николаос Дендијас навео је да ће се у Атини одржати Високи савет у децембру што ће бити прилика да уђу у нову еру билатералних односа и сарадње која ће се поред политичког развијати и на многим другим нивоима и областима.

„Грци и Срби су увек стајали раме уз раме и у добрим и у лошим временима и данас Грчка највише подржава српску европску перспективу“, рекао је Дендијас и честитао Србији на „импресивним економским реформама“.

Грчки министар је додао да је европски пут Србије важан фактор мира и стабилности у региону, а да ће став те медитеранске земље по питању Косова остати не промењен.

Вучић: Србија придаје велики значај односима са Грчком

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом коме је пренео да цени доследан став Грчке о непризнавању Косова и њено активно ангажовање на убрзању процеса евроинтеграција Србије као и осталих земаља региона, саопштено је из Председништва Србије.

Вучић је рекао да Србија придаје изузетан значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности двају народа, наводи се у саопштењу. Вучић је са задовољством прихватио позив председника Прокописа Павлопулоса да посети Грчку 10. децембра.

„Пуноправно чланство у ЕУ је у самом врху спољнополитичких приоритета Србије. Уверени смо да што скорија интеграција свих земаља Југоисточне Европе у ЕУ представља једину реалну гаранцију за трајну и одрживу стабилизацију целог региона“, рекао је Вучић и додао да високо цени принципијелну позицију Грчке по питању евроинтеграције региона.

Вучић је рекао да Србија високо цени „доследан и принципијелан став Грчке о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, захвалио се на интересу који Грчка показује за дијалог Београда и Приштине и подршку спровођењу Бриселског споразума. Председник Србије изразио је очекивања да ће Грчка као и до сада подржавати позицију Србије у међународним организацијама уз поштовање основних принципа међународног права и Повеље УН. Он је рекао да посета министра Дендијаса има посебан значај као припрема за трећи састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, који ће бити одржан у децембру ове године у Атини.

„Очекујемо да на предстојећем састанку буде потписана Декларација о успостављању стратешког партнерства чиме би био формализован највиши ниво сарадње између Републике Србије и Републике Грчке“, рекао је Вучић и истакао да је Србија изузетно заинтересована за унапређење привредне сарадње са Грчком, посебно у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре.

              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!