Прочитај ми чланак

Дачић и Вучић, после годину дана Владе

0

dacic-vucic03-blic-oliver-bunic_f(Тањуг)

Премијер Србије Ивица Дачић рекао да Влада може да настави даље јер постоји парламентарна већина и без УРС. Вучић очекује да 20. или 21. августа владајућа коалиција буде спремна да изађе пред парламент са предлозима закона о Влади.

Премијер Србије Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић најавили су данас да ће се о реконструкцији Владе у парламенту разговарати 20. августа и да персонална решења нису коначна, а Дачић је нагласио да остаје да се види да ли се будући циљеви УРС поклапају са циљевима СПС и СНС.

Дачић је истакао да у причи о реконструкцији Владе нема табу тема и да ће круг персоналних питања бити заокружен у наредним данима, како би се парламент о томе изјаснио после 20. августа.

Очекујемо одговор УРС, који ће сутра имати своју седницу, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем, поводом годину дана Владе и одсуство трећег партнера Млађана Динкића образложио ранијим заказивањем конференције.

Ако нам се политички ставови поклапају наставићемо даље у истом формату, ако не – такође ћемо наставити даље јер постоји парламентарна већина, са УРС или без њих, рекао је Дачић.

Он је изјавио и да ће, ако се буду делили ресори како је предложено, влада имати више чланова него сада.
mladan-dinkic-ivica-dacic-aleksandar-vucic-1373248790-336337
Дачић је подсетио да је СПС прихватила оставку министра саобраћаја Милутина Мркоњића и нагласио да апсолутно нико не жели да заташкава било који проблем и да ће бити утврђена одговорност и за аферу „мала матура“.

Дачић је рекао да није разговарано о евентуланој подели његове премијерске и функције министра унутрашњих послова, али „ни то није табу тема“.

Он је, међутим, нагласио да је у овом тренутку много важније питање да ли Влада остаје у овом формату или не.

У сваком случају то није тема о којој се не може разговарати, али не мислим да је то централно питање јер је у овом тренутку имамо важнија питања да ли Влада остаје у овом формату или не, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је на челу МУП већ пет година и да је то министарство било најбоље у Влади у претходној влади и да несумњиво то треба да буде циљ.

О персоналним питањима ћемо разговарати, рекао је Дачић.

Он је додао да је са Александром Вучићем, који је задужен за борбу против корупције и секретар је Савета за националну безбедност, одлично сарађивао и да ту није било никаквих проблема.

Говорећи о реакцији јавности на реконструкцију, Дачић је истакао да су смешне и бесмислене оцене да је ово само игроказ и представа и да нема речи о озбиљној реконструкцији.

Радите ви свој посао, Влада ће свој посао и свако ће свакога оценити на народном суду, а то су избори, поручио је Дачић.

Вучић очекује да 20. или 21. августа владајућа коалиција буде спремна да изађе пред парламент са предлозима закона о Влади и министарствима и решењима за састав нове владе.

Он је рекао да се о томе консултовао са председником парламента Небојшом Стефановићем.

Вучић је поновио да ће СНС сменити министра пољопривреде Горана Кнежевића, али да не може да дозволи да је он крив за аферу афлатиксин, „у којој се није медијски снашао“.

Имао сам више других ствари, које сам могао да замерим Кнежевићу, то сам учинио, али за аферу афлатоксин су криви они који су је произвели, сматра Вучић.

Вучић је рекао и да је оставку на место министра одбране поднео, уваживши „паметне критике“ у јавности.

Мислио сам да сам млађи, да могу. Али, не могу да радим сваку суботу и недељу, рекао сам не могу све да стигнем да урадим, подносим оставку, прихвативши критику која је паметна, објективна и реална, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли би Александар Вулин могао бити нови министар одбране, он је истакао да још није разговарано о томе ко би га заменио на тој функцији и да има „неколико идеја у глави“.

Вучић је оценио да је протеклих дана у медијима објављено пуно нетачних информација о реконструкцији Владе и персоналним решењима.

Он је нагласио да ће његовог наследника у Министарству одбране сачекати уређен систем јер Војска Србије ужива највеће поверење јавности и представља инсититуцију у којој нема никаквих скандала.

Говорећи о реконструкцији коју је предложила СНС, Вучић је рекао да му је жао оних који су после нечега „тако великог и успостављања нових стандарда у српској политици“ рекли да то није баш и некаква реконструкција.

„Плашим се да то више говори о њима него о нама“, рекао је Вучић.

Вучић : Имаћемо нову владу, знам и име новог министра одбране

Вицепремијер и лидер СНС Александар Вучић изјавио је данас да ће се око 20. августа у Скупштини Србије расправљати о новој, „реконструисаној влади“, коју ће, према његовим очекивањима, чинити исти коалициони партнери, док ће нови министар одбране бити познат наредних дана.

Вучић је рекао да очекује став УРС, али је истакао да је већинска подршка у Скупштини у сваком случају неспорна.

„Од УРС-а очекујем одговоре и у наредним недељама знаће се ко, шта, како, као и које послове ће обављати у Влади Србије“, рекао је Вучић у Панчеву после обиласка Специјалне бригаде.

На питање ко би, уколико стигне негативан одговор УРС-а, ту странку могао да замени у реконструисаној влади, Вучић је рекао да се о томе не би изјашњавао пре разговора са свим коалиционим партнерима, али да он лично није размишљао о другим странкама, осим постојећих, које би чиниле нову владу.

„Имаћемо већину посланика у скупштини“, казао је вицепремијер и додао да ће реконструкција бити свеобухватна и да ће то бити „практично нова влада“.

Он је рекао да СНС има решење за место министра одбране, али није желео да открива о коме је реч.

„Не знам ко би други осим неког из Српке напредне странке у овом распореду снага то могао да буде. Ја знам ко је то, а знаћете и ви у наредних неколико дана“, рекао је Вучић.

На питање да ли очекује да ће бити раздвојено премијерско место од министра полиције, Вучић је одговорио да он није ни премијер ни министар полиције.

Потпредседник владе је и овога пута указао да главна тема реконструкције нису персонална решења већ промена стандарда понашања према грађанима, а да је мало оних који желе да виде да се много тога мења.

„Плашим се да су промене у Србији не тако лаке, али до њих морамо доћи“, рекао је Вучић и додао да је разочаран писањем оних који, како је оценио, потцењују све и кажу „није вам ово нека реконструкција“.

„То је лицемерје. Шта је још то требало да урадимо када смо од седам променили четири министра“, нагласио је Вучић и истакао да је намерно данас обишао Специјалну бригаду у Панчеву јер о тој бригади нико ништа негативно не може да каже.

Вучић је додао да је присуством у Панчеву желео да покаже да је оно што се ради много важније од тога ко је био и ко ће бити, алудирајући на промену министра одбране.

Он је закључио да реконструкцијом владе треба да се омогући систем са више одговорности.