Прочитај ми чланак

ДAЧИЋ: И Гвинеја Бисао повукла одлуку о признању Косова

0

Гвинеја Бисао је данас повукла одлуку о признању Косова из 2011. године, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић

„О томе ме је данас обавестио премијер Гвинеје Бисао“, рекао је Дачић Танјугу.

Он је додао да је та земља о данашњем повлацењу признања послала ноту Пристини.

Гвинеја Бисао је данас, како је објаснио Дачић, и званично понистила писмо и признање у том писму, из 2011. године, којим је манипулисала Приштина.

Премијер те земље, Умаро Сисоко Ембало, који је на тој функцији од новембра 2016, пре четири дана у Београду је рекао да та земља никада није признала Косово, односно да он „није видео ниједан папир о признању Косова“.

Пристински медији су, истовремено, објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Косова, коју је потписао тадасњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Косова Вљоре Читаку док прима ту ноту.

Данас је и званично поништена.

Прва дрзава која је повукла признање Косова као независне дрзаве је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

Неданво су медији на Косову објавили и да је Пристина азурирала списак земаља које су признале независност Косова, а са којег су уклоњене Нигерија и Уганда „чију писану ноту о признању Пристина никад није добила“.

Дачић о Украјинцима: Како они нама, тако ми њима

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Б92 да украијнски министар спољних послова ниједном није примио амбасадора Србије.

Одговарајући на изјаву амбасадора Украјине Олександра Александровича, који каже да „на аудијенцију код Дачића чека 14 месеци“, српски министар каже:

„Украјински министар Климкин за четири године никад није примио нашег амбасадора, за разлику од мене, који сам примао украјинског амбасадора. Како се они понашају према нама, тако ћемо и ми према њима“, каже Дачић.

Украјински амбасадор Олександр Александрович у првом интервјуу за српске медије по повратку из Кијева каже да став који је подигао прашину у Србији не мења.